Amuzante anumite explicaţii oferite de diverşi specialişti SM, referitor la motivele pentru care Facebook a decis să modifice din nou altgoritmii şi să prioritizeze conţinutul utilizatorilor în dauna celui de brand.
Şi, nu ştiu de ce, dar tot timpul parcă sunt preferate acele explicaţii ce au o tendinţă de a fi rupte dintr-o „teorie a conspiraţiei”. Altfel, dacă au o oarecare legătură cu realitatea, sfârşesc totuşi prin concluzionări hazardate.
Utilizatorii sunt mai importanţi decât brandurile, pentru Facebook.
Asta a fost clar dintotdeauna. Însă, marketingul adevărat nu este cel care lucrează în lumina reflectoarelor mediatice. Dimpotrivă, strategiile de marketing de lungă durată trebuie ţinute în mod „silent” în relaţia cu media. Iar dacă, cumva, scapă ceva, atunci media trebuie lăsată să-şi creioneze propriile poveşti în încercarea de a sublinia ceea ce se întâmplă.
Tocmai din cauza asta Facebook nu poate spune exact ceea ce urmăreşte de fapt. Însă, oferă indirect indicii. Iar aceste indicii tocmai ce ne-au fost oferite.
1- Facebook va lansa în curând o platformă de Ad Exchange. Asta însemnând că reclamele Facebook vor putea fi livrate şi pe site-uri terţă parte.
2- Targetarea pe Facebook se face în principal ţinând cont de activitatea utilizatorilor prin prisma interacţiunilor acestora, în reţea. Sigur, mă refer aici la targetarea în funcţie de interese şi comportament.
Ştiind lucrurile astea, se poate concluziona uşor că Facebook are nevoie ca utilizatorii să interacţioneze. Şi cum paginile de brand creează extrem de mult „zgomot”, aglomerând inutil News Feed-urile utilizatorilor, este clar că interacţiunile dintre utilizatori şi conţinutul care-i interesează cu adevărat (şi nu cel la care forţat sunt expuşi) au avut de suferit.
Asta înseamnă o calibrare şi mai eficientă a targetarii în funcţie de interese şi comportament.
Punând cap la cap cele 2 puncte de mai sus, rezultă o concluzie destul de evidentă, zic eu.
Facebook face un compromis.
Dar un compromis care-i va aduce câştiguri semnificative atunci când platforma Ad Exchange va fi lansată.
Practic, Facebook îşi expune riscului câştigurile din reclame livrate în reţeaua de socializare, expune hazardului prezenţa în Social Media a diferitelor firme ori companii. Însă totul pentru „un peşte mai mare”. Şi anume, câştigurile din zona Ad Exchange.
Iar asta dintr-un motiv simplu şi anume că Facebook are un sistem de targetare mult mai corect calibrat decât Adwords. Pentru că, în Adwords, exceptând GSN, targetarea este în funcţie de *istoricul de navigare, ceea ce nu este nici pe departe acelaşi lucru cu activitatea de pe reţelele de socializare. Sigur, facem rabat de partea Youtube True View, care de fapt e un sistem de advertising diferit, de şi GSN şi GDN, în cadrul Adwords.
Altfel spus, Facebook forţează brandurile să creeze conţinut relevant pentru fani şi începe să diferenţieze mai mult platforma Ads de paginile Facebook. Adică, una să fie partea de advertising/marketing şi cealaltă să fie partea de PR/marketing.
Vor rămâne multe companii repetente la capitolele Social Media şi Social Media Marketing? – Probabil că da, din simplul motiv că încă nu au învăţat ce înseamnă marketingul de performanţă şi continuă să considere PR-ul şi Advertisingul ca fiind înlocuitorii ideali.
*nu inseamnă că este singura modalitate de targetare