Acest articol a fost starnit de un status de Facebook, postat ieri seara de un cunoscut jurnalist si om de televiziune, pe numele sau, Lucian Mindruta.

Inainte de toate iata statusul:

Sunt 56000 de preoti si 48000 de medici in Romania.

Cateva asemanari si deosebiri:

– preotii n-au salvat niciodata pe nimeni, insa toata lumea se roaga la ei si le acorda incredere. Medicii, in schimb, salveaza in fiecare zi mii de oameni, insa toata lumea ii injura.

– in fiecare an, medicii buni pleaca in strainatate, de tot. Popii nu pleaca decat maxim intr-o noua biserica, construita peste drum.

– In ultimele doua decenii nu s-a facut nici un nou spital mare. In schimb s-au inchis multe mai mici. Numarul de biserici aproape s-a dublat. – nu avem nici un mare centru de cercetare finantat la nivel european. In schimb finantam o catedrala a neamului, la nivelul european din Evul Mediu.- marii nostri intelectuali sunt bigoti. Unii practica chiar delirul mistic in cartile lor. Nici unul nu apara stiinta.

In concluzie: rugati-va sa nu va imbolnaviti. Sau, daca totusi o faceti, rugati-va sa muriti repede. Pentru deces cu zece popi, Romania e insa perfect pregatita.

Sia-acum, ne pregatim sa ii scutim de taxe. Fireste, pe preoti, nu pe medici.

Asa sa ne ajute Crucea Rosie!

 *(text ne-alterat)
Acest text a starnit imediat reactiile vehemente a multora dintre cei ce au avut contact, intamplator sau nu, cu fluxul de informatii furnizat de profilul de facebook al lui Lucian Mindruta.
Stiti ce face un blogger cand nu stie ceva? Investigheaza 🙂
Nu voi vorbi despre acele reactii, pentru ca oricum multe au fost complet deplasate, nu voi vorbi despre motivul pentru care jurnalistul a postat acest status, pentru ca oricum nu cunosc acest motiv si in plus de asta din cate am inteles, se dorea sublinierea faptului ca in Romania exista prea putini medici.

Voi vorbi insa, despre lipsa de acuratete a datelor prezentate, ceea ce de altfel m-a si deranjat, in principal pentru ca nu ma asteptam sa fie ”fluturate” cifrele de mai sus fara a avea macar o sursa credibila.

Pentru a echilibra putin balantza, va voi prezenta cifrele reale (cu o aproximatie totusi, pentru ca au fost publicate in urma cu vreo doua luni de zile sau poate mai mult).

Asadar, numarul de preoti in Romania este de circa 15000, ce deservesc in 15218 lacasuri de cult! Dupa cum probabil stiti, Biserica Ortodoxa Romana este organizata ca Patriarhie, avand 6 Mitropolii impartite in Arhiepiscopii si Episcopii, cu un total de 13526 parohii si filii.

Tot Biserica Ortodoxa Romana are si 637 de manastiri si schituri, cu peste 8000 de monahi. Ca parte a pregatirii pedagogice (si a invatamantului superior), B.O.R. dispune de 33 de seminarii teologice, 11 facultati de teologie si 4 departamente de teologie incluse in cadrul altor facultati, aproximativ 10000 de cadre didactice asigurand predarea religiei in scolile publice.

Tot de B.O.R. apartin si 121 de centre pentru copii, 35 de centre pentru batrani, 106 cantine sociale si brutarii, 52 de centre de diagnostic si tratament, cabinete medicale si farmacii sociale; 23 de centre de consiliere a familiilor aflate in dificultate si alte 2 centre pentru victimele traficului de carne vie.

Cam mare diferenta nu-i asa? De la 56000 cifra lansata ieri de Lucian Mindruta pana la aproximativ 15000, cifra reala?!

Sa vedem si partea cealalta, adica medicii.
Conform statisticilor inaintate Uniunii Europene, in luna mai a anului 2012, in Romania, ponderea cadrelor medicale specializate era de 223 de medici pentru 100.000 de locuitori, ceea ce ne situa pe locul 25 in U.E. la nivel de structura si personal specializat, top condus de Austria cu 478 medici/100.000 locuitori.

In concluzie, numarul total al medicilor din Romania este situat undeva la 47000 de cadre medicale specializate! (cifra apropiata oarecum de ceea ce spunea ieri seara jurnalistul).

Sunt de acord, omul Lucian Mindruta poate incerca sa scoata in evidenta numarul foarte mic de medici din Romania, insa cu siguranta nu a ales calea cea mai buna atacand direct intr-o alta categorie sociala! Austria isi permite sa plateasca 478 medici pentru a asigura servicii medicale la 100.000 de locuitori, insa Romania, deocamdata nu.

Conform statisticilor Ministerului Muncii, la finalul luni august, in Romania erau circa 5.500.000 pensionari si circa 5 milioane de angajati in ”frontul muncii”. La cifrele astea se mai adauga si faptul ca circa 40% dintre romanii cu varsta intre 45 si 65 de ani(varsta de pensionare la barbati) nu lucreaza, asta insemnand alti circa 2.000.000 de oameni.

Concluziile le trageti voi! 😉

Ideea mea este, dincolo de orice alt discurs, ca ar fi fost mai bine sa raporteze numarul de medici la numarul total de jurnalisti sau de ce nu, la numarul de manelisti.

Imi aduc aminte, acum cativa ani, se ducea o campanie de dezinformare si se lansau atacuri dure asupra numarului mare de profesori, scotandu-se la iveala fel si fel de mizerii despre acestia(spaga, meditatii etc..). Intr-un final, multi profesori, satui de batjocura unor pseudo-jurnalisti, au renuntat la a-si mai face meseria, schimband-o pur si simplu cu culesul capsunilor sau orice altceva in afara tarii. Rezultatul acestui exod masiv il stiti si singuri sau cel putin il puteti constata cu usurinta, mai ales in ultima vreme. Desemenea, tot acum cativa ani, si medicii erau in colimatorul jurnalistilor, spaga fiind insusirea atribuita acestora cu foarte mare usurinta.

Probabil urmatoarea tinta vor fi avocatii(si ei multi la numar) sau poate inginerii(daca a mai ramas cineva)!

Apropo, stiti cati jurnalisti sunt in Romania? Deocamdata nu am aflat, dar sigur ma voi documenta! 😀

*surse pentru statisitici prezentate in articol:
the money chanell, via econtext.ro