Clonarea umană – act salvator sau mână criminală?

– Fiinţele create prin clonare ar putea fi considerate oameni cu identitate proprie? E moral să folosim clonele umane ca piese de schimb?
– Care ar fi părțile benefice și părțile negative ale clonării umane? Se poate juca omul de-a Dumnezeu?
– Global, resursele planetei se vor consuma în maxim câteva sute de ani; este necesară clonarea umană și de ce ?

Blog Power-ul de pe MWB, ajuns la editia cu numarul 33, propune o tema teribil de greu de abordat, din punctul meu de vedere, nu neaparat pentru ca mi-ar fi greu sa-mi gasesc cuvintele, sa-mi exprim parerea in legatura cu clonarea umana ci pentru ca imi este suficient de greu sa-mi dau seama de adevar, sa-mi dau seama ce ar insemna corectitudine si bine, atunci cand vorbesc despre clonare!

Clonarea umana nu este, din punctul meu de vedere, nici un act salvator dar nici o ”mana criminala”, clonarea umana este doar o amagire, a nu stiu cata amagire pe care oamenii de stiinta o servesc muritorilor de rand in speranta ca vor inventa nemurirea!
Sigur, prin clonarea umana se pot rezolva foarte multe probleme, in speta atunci cand vorbim despre bolnavii ce au nevoie de un transplant, dar iarasi, sincer, nu cred ca vreun doctor intreg la minte va decide sa spintece un om sanatos doar pentru a vindeca unul bolnav, chiar si daca acel om bolnav ar fi platit pentru clona sa!

Poate fi o clona, o persoana cu identitate proprie? In mod clar, da, dar nu va avea niciodata trasaturi fizice unice, asa cum au toti ceilalti oameni, va fi mereu o copie fidela a unei alte persoane, in privinta asta chiar nu exista dubiu cum de altfel mi se pare imoral ca acele clone umane sa fie folosite ca piese de schimb, pentru ca situatia creata ar fi contradictorie, insemnand, ca doctor, sa-l omori pe cel sanatos doar pentru al salva pe cel bolnav!

Parti benefice ale clonarii umane? E chiar greu sa raspund la intrebarea asta, din simplul motiv ca trebuie sa fii putin ”tra la la” acolo sus la mansarda, sa poti confectiona oameni doar pentru ca poti, doar pentru ca ai bani, doar pentru ca tu in sinea ta consideri ca meriti sa traiesti iar cei confectionati de tine, sunt doar unelte, piese de schimb! Ipotetic vorbind, incercand sa exempific o situatie posibila:– eu am o problema cu inima( ca na am iubit mult 😀 )iar inima mea trebuie schimbata, atunci ce fac, platesc un doctor, acesta imi confectioneaza o clona, nu neaparat dupa chipul si asemanarea mea ca doar ar insemna sa-mi preia bolile si defectele, ci dupa altcineva, sa presupunem unul sanatos tun, apoi, doctorul l-ar spinteca pe acesta, i-ar scoate frumusel inimioara si mi-ar implanta-o mie iar la final eu merg acasa fain frumos iar clona se duce la morga (presupun) ca doar nu are nimeni altcineva drept asupra ei decat eu! -poate am exagerat in exemplu 😀

In alta ordine de idei, omul nu se poate juca de-a Dumnezeu, omul e incapabil sa-si decida propria soarta, nu e in stare sa spuna ce e bine si ce nu, el doar risca, presupune, in functie de anumite cunostinte pe care le detine, caz in care mi se pare o idiotenie ca omul sa pretinda ca este,  ceea ce de fapt nu este 🙂

O alta ipoteza impotriva clonarii umane este tocmai cea indicata de ultima intrebare si anume, resursele si asa pe terminate ale planetei, devenind mult, mult mai pretioase intr-o situatie in care oamenii potenti financiar, decid a face clone!

De ce ar dori oamenii clonarea? Nu stiu, dar pot lansa cateva ipoteze, unele poate vor parea SF, altele e clar ca sunt SF, dar toate sunt la fel de probabile!

De ar dori oamenii sa cloneze oameni? Expun sistematic cateva idei:
-un om de afaceri n-ar mai trebui sa angajeze oameni cu drepturi cetatenesti, ar prelucra clone, le-ar pregati pentru fabrica si restul e de la sine inteles;
-oameni potenti financiar, ar putea considera clonele, biletul lor spre nemurire, utilizand oameni clonati ca si rezerve de piese de schimb;
-oamenii de stiinta adepti inversunati ai teoriilor evolutioniste ar oferi raspunsul final, cum ca nu Dumnezeu ne-a creat ci probabil vreo rasa de reptilieni( a se intelege extraterestrii);
-tot oamenii de stiinta nu ar mai trebui sa ceara aprobari pentru a efectua teste pe oameni, ca doar pot avea cate clone vor 😀

Absolut toate exemplele de mai sus, sunt ipotetizate in situatia in care clonele nu ar avea aceleasi drepturi cetatenesti ca si oamenii ne-clonati, ceea ce sincer, moral, este gresit, caci clone sau nu, tot oameni sunt!

In final, sa dau un exemplu oarecum amuzant sau mai bine zis sa expun o alta situatie contradictorie 😀

Sa presupunem ca eu sunt un om putred de bogat ( ehee, ce bine ar fi :)) ) si cum de religie sunt ortodox, cetatean al unei societati ce interzice poligamia, ma trezesc de-a lungul vietii mele de barbat in ipostaze de cosmar pentru orice barbat casatorit , ma refer la momente in care sotia, obosita, nu mai are chef de dorintele mele sexuale! Bun, ce pot face, stiind ca am bani suficienti, stiind ca exista clonarea? Evident, imi clonez sotia, astfel incat atunci cand originalul nu are chef de mine, apelez la clonele sale 😀 Da, am zis, clonele sale, ca doar una va fi clona ce face curatenia, alta va fi clona ce pregateste masa, alta va fi clona ce face shopping si in cele din urma, una care substituie atributiile matrimoniale ale sotiei 😀 Visez frumos nu-i asa? Mda, dar am omis un lucru, daca toate clonele pastreaza aceleasi obiceiuri ca ale sotiei, daca toate vor sa mearga la shopping, daca nici una n-are chef sa-mi puna o farfurie de ciorba la masa, daca, daca…….pfffff….atunci decat sa ma chinui cu 4 femei deodata, mai bine accept toanele nevestei si sper sa vina mai repede clipa cand isi aminteste de mine :)))