Credeati ca s-au linistit apele in ceea ce priveste viitorul zonei Rosia Montana?

Nu, in nici un caz nu. Iar lucrurile par sa se complice din ce in ce mai mult. Nu stiu cat este minciuna, nu stiu cat intoxicare mediatica. De fapt stiu, dar nu vreau sa influentez pe nimeni si sa va las sa ganditi singurei. 🙂

Scurt si la obiect:

-Ieri, EuropaFM publica o stire in care era expusa pozitia Institutului Geologic al Romaniei referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana. Stirea, una cat se poate de veridica, a scos la iveala date nestiute despre ceea ce presupune proiectul minier, pericolul pe care-l reprezinta, lacunele de proiectare, datele inexacte cu privire la zacamintele din zona. Conform Institutului Geologic al Romaniei, zacamintele de aur si argint din zona Rosia Montana sunt ”mizilic”, alte tipuri de zacaminte fiind mult mai valoroase. De altfel, informatiile din stirea publicata de EuropaFm desfiinteaza proiectul minier Rosia Montana.

In baza analizelor comunicate de RMGC, Institutului Geologic a constatat că au fost ignorate ca rezerve potențiale 161 de tone de Telur, 49 de tone de Germaniu, 172 de tone de Seleniu, 116 tone de Tantal, 777 tone de Titan, 1220 tone de Stibiu, aproape 30 de mii de tone de Zinc și până la 129 milioane de tone de feldspat potasic.

-azi, ca un fel de replica, vestitul site dcnews.ro, campion la tampenii debitate in ultima vreme, publica o stire in care incerca sa dovedeasca faptul ca protestele anti-RMGC din Bucuresti sunt orchestrate in detaliu, acuzand o adevarata campanie de intimidare dusa impotriva celor ce sunt pro-exploatare a aurului si argintului de la Rosia Montana. In  sustinerea celor afirmate au fost publicate si doua imagini in care apar bucati de hartie pe care sunt scrise numere de telefon ale parlamentarilor, si care se pare ca au fost distribuite masiv in randul manifestantilor. Culmea este ca rapoartele SRI demonstreaza de fapt contrariul si ca protestele sunt ”curate”, dar bineinteles tot in acele rapoarte facute publice acum cateva zile, se precizeaza ca anumite ”factiuni” incearca deturnarea protestului de la scopul sau real. Atunci, zic eu, cine minte?

De mentionat si afirmatia Presedintelui Traian Basescu, din cadrul emisiunii Romania dupa 20 de ani, de la ProTV: ”protestele din Bucuresti sunt curate!”

-tot azi, Gandul.info, a publicat o stire ”de senzatie” si anume ca site-ul oficial comisarosiamontana.ro, lansat pentru a veni in sprijinul dezbaterilor publice si al informarii populatiei, a fost achizitionat de la o firma aflata in insolventa. Firma se numeste Globe Hosting SRL, este din Baia Mare, si din 2009 se afla in proces de insolventa. Bineinteles, cei de la Gandul.info nu au verificat mai departe de simpla analiza DNS a domeniului comisiarosiamontana.ro, si nu aveau de unde sa stie ca Globe Hosting SRL este in insolventa pentru ca nu a avut niciodata activitate si ca domeniul comisiarosiamontana.ro este de fapt achizitionat de la o firma din SUA, Globe Hosting Inc., iar lipsa de acuratete a datelor de registrar fiind din cauza RoTLD. A fost nevoie ca tocmai proprietarul Globe Hosting Inc, Cristian Tecar, sa intervina, intr-un drept la replica ad-hoc gratie Facebook, si sa clarifice lucrurile. Nu din alta cauza, dar Globe Hosting (Inc, nu SRL) ofera servicii de hosting multora dintre cele mai populare site-uri din Romania, iar panica in randul clientilor s-ar fi instalat rapid la pronuntarea cuvantului ”faliment”. (cum este si cazul meu de altfel, tot la GH avand si eu site-urile).

2  Christian Tecar

 

Inchei aici acest articol, insa sunt sigur ca multe alte informatii aiuritoare vor continua sa apara, mi se pare insa complet aiurea sa ne jucam de jurnalismul. 🙂