Cele mai bune sisteme de comentarii pentru bloguri!

Aveam de gand sa scriu acest articol de foarte mult timp, insa din diferite motive am tot amanat!

Astazi a venit momentul sa punem pe tapet o problema(sau nu) pentru toti bloggerii care sunt cu adevarat interesati sa ofere cititorilor lor oportunitatea de a comenta folosindu-se de unelte performante!

Nu voi face un top, ar fi prea banala o astfel de prezentare, insa va voi prezenta in ordinea preferintelor mele cele mai bune sisteme de comentarii pentru bloguri, sisteme ce pot inlocui in orice clipa sistemele predefinite ale WordPress, Blogger, Joomla, Drupal sau Tumblr!

Livefyre.

De departe cel mai cel, preferatul meu, sistemul care ofera aproape tot ceea ce poate oferi un sistem de comentarii! Integrare usoara, exceptand blogspot.com unde este nevoie de editare html dar si wordpress.com unde de fapt nu poate fi instalat, comentarii in timp real fara a fi nevoie sa reactualizezi pagina, conectare simpla prin intermediul celor mai mari retele de socializare(evident, in functie de prezenta ta), like-uri la comentarii, subscriptii, ”tagging” si ”call in” pentru si spre prietenii tai din retelele de socializare, linkuri dofollow in comentarii, editare on-page a comentariilor si multe, multe altele!

De remarcat ca cei de la Livefyre sunt foarte atenti la cum si de catre cine este folosit softul lor, un bun exemplu fiind reprezentat chiar aici pe balantza.com in urma cu aproximativ un an cand am scris articolul despre cum se instaleaza Livefyre pe Blogger! Atunci, unul dintre specialistii lor, Dhara Mistry, a supervizat fiecare pas si indicatie scrise de catre mine in articol oferindu-mi sfaturi pretioase! Articolul, evident, a ramas in continuare singurul articol prin care bloggerii cu bloguri pe Blogspot(Blogger) pot invata sa instaleze Livefyre!

Daca varianta gratuita a Livefyre, disponibila tuturor, ofera atat de multe avantaje, inchipuiti-va ce ofera Stream Hub, cea mai recenta ”inventie” a lor care pur si simplu transforma modul de a publica, de a face liveblogging, de a tine in permanenta legatura cu cititorii, transformand o publicatie intr-o retea de socializare!

Pana in urma cu cateva luni de zile, Livefyre avea si un top zilnic(Top 10) al celor mai comentate articole de pe bloguri, publicatii si site-uri unde platforma era instalata! In acel top, MWB, prin Cafeaua de Seara, a  ocupat de 16 ori locul 1, depasind publicatii precum The Sun, Mashable sau New York Times!

Disquss.

Pe locul 2 in ordinea preferintelor mele, Disquss se ridica destul de aproape de nivelul celor de la Livefyre, pe alocuri chiar depasindu-i, ma refer la faptul ca ofera o mica unealta de monetizare( ineficienta deocamdata pentru bloguri in limba romana)!

Au totusi niste limite in ceea ce priveste instalarea pe platforme de blogging gratuite, pe blogspot.com adica, deoarece comentariile in real-time nu mai sunt realtime!

Pe restul platformelor, cu host propriu, instalarea este usoara, setarea deasemenea, totul in dashboard-ul blogului, insa tinde sa sincronizeze destul de greu comentariile existente deja in wordpress cu platforma nou instalata! Pentru a avea comentarii real-time prin intermediul Disquss, pe site-uri cu host propriu, este nevoie de crearea si uploadarea unui fisier blank.html in Root!

Din punct de vedere SEO, Disquss este peste Livefyre sau cel putin asa se mandresc ei, declarand si sustinand ca Google si Bing indexeaza comentariile de pe platforme Disquss! Ramane de discutat aici, nu stiu inca nici un exemplu edificator si deci totul ramane relativ!

Hypercomments.

Sunt curios, cati dintre voi stiati de platforma asta? Sunt sigur ca nu multi!

Hypercomments este pe locul 3 in preferintele mele datorita, cel putin, unui atribut unic si anume faptul ca cititorul poate comenta direct pe text, subliniind o fraza sau expresie si comentand pe exact ceea ce i-a atras atentia! Deasemnea, platforma ruseasca(da, de la rusi vine 😀 ) ofera comentariile in realtime la fel ca Livefyre, sincronizeaza incredibil de rapid comentariile existente deja pe blog si ofera si optiuni de design!  Cu alte cuvinte isi merita locul in preferintele mele! 🙂

Intense Debate. 

O platforma ce deasemenea are niste atribute unice, in special ca aduce flux de informatie de pe site-ul celui ce comenteaza(evident daca are site/blog)! Este destul de bogata in functii,  poate chiar mai bogata decat Livefyre sau Disquss insa nu ofera comentarii in realtime decat in urma unor setari speciale in Root!

IntenseDebate aduce un avantaj destul de mare din punct de vedere SEO, poate singurul avantaj oferit prin care depaseste Disquss sau Livefyre, linkurile din flux fiind un ingredient destul de tentant pentru multi bloggeri sau webmasteri, provocandu-i sa comenteze!

Triberr.

O platforma noua si in plina expansiune, Triberr aduce un avantaj extraordinar pentru bloguri sau publicatii, absolut toate comentariile fiind importate intr-o mini-retea de socializare unde odata distribuit continutul poate aduce vizitatori si de ce nu chiar cititori fideli!  Din pacate nu stiu daca poate fi instalata pe blogspot, insa stiu ca pe wordpress.com nu poate fi instalata(era si normal, neavand nici un fel de permisiune de a accesa coduri)!

Comentarii Facebook.

Aici nu e vorba de o singura platforma(desi mai corect spus ar fi aplicatie), pentru ca orice blogger poate avea comentarii Facebook pe blog, cu exceptia evidenta a celor de pe wordpress.com! Avantajul oferit este ca toate comentariile vor aparea in fluxul de informatii ale prietenilor fiecarui comentator, pe Facebook, de unde rezulta posibil trafic, posibile noi comentarii!

Un dezavantaj major este ca nu ofera nici cel mai mic avantaj SEO si in plus de asta, atunci cand este aplicatia este folosita singura, fara sistemul predefinit al platformei pe care ai blogul, la o eventuala dezinstalare se pierd comentariile, asta deoarece nicio aplicatie de comentarii Facebook nu poate si nu sincronizeaza comentariile cu platforma de blogging atunci cand nu lucreaza in paralel cu aceasta!

Pe bloguri cu host propriu sistemul de comentarii Facebook poate fi instalat prin unul din cele cateva zeci de pluginuri existente, pe Blogspot insa e nevoie de editare Html!

In incheiere!

Sper sa va fi fost pe plac articolul si sper sa-mi spuneti, voi ce sisteme de comentarii folositi?

 *update: la o verificare amanuntita se pare ca Google indexeaza comentariile Disquss si Livefyre, prin intermediul retelei Social Data Hub, insa nu acelasi lucru se poate spune despre sistemele predefinite, nici comentariile blogspot si nici cele wordpress(free sau pro) nefiind indexate, explicatia fiind ”prea mult link spam”!

Am omis intentionat sa vorbesc in articol despre una dintre cele mai folosite platforme de comentarii real-time, Echo, fosta HaloScan, si care este folosita de unele dintre cele mai mari site-uri din lume! Motivul pentru care nu am mentionat in articol este ca Echo in varianta pentru bloguri ofera extrem de putin(ceea ce e de inteles), serviciile lor tintind zona corporate!