Se agită din nou apele, la propriu, în tot ceea ce înseamnă exploatare auriferă în România. Asta pentru că recent la Certej, în judeţul Hunedoara, au început pregătirile pentru exploatarea minieră de aur şi argint.

Şi, bineînţeles, replica favorită a tururor celor ce au aflat ştirea a fost: – Certej nu e la fel de importantă ca Roşia Montană, pentru că nu mai sunt banii unor persoane, cu interese ascunse, care să susţină protestele!

Departe de a contrazice afirmaţia de mai sus, ceea ce vreau eu să subliniez este că zona Certej chiar nu este ca Roşia Montană. Sigur, asta nu aprobă acţiuni distructive. Însă, zona Certej a fost deja „bătută de soartă” cu unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din România. Cu exact 43 de ani în urmă, după 35 de ani de exploatare a minei, iazul de decantare a acesteia s-a rupt. Iar ceea ce a urmat, atunci în 1971, a fost un adevărat dezastru ecologic care a lăsat urmări până în ziua de azi. Peste 300.000 de tone de steril şi cianuri deversandu-se în aval, ucigând 89 de persoane şi rănind alte 76.

Deci da, Certej nu e Roşia Montană. Din păcate zona este aridă, pe zeci de hectare nemaifiind vegetaţie. Dar, bineînţeles, asta nu înseamnă că nenorociri nu se mai pot întâmpla. Şi, dacă tot s-a repornit tăvălugul mediatic, atunci ar fi foarte bine să fie analizate din nou toate documentele, aprobabile. Să fie făcute expertize care să analizeze riscurile s.a.m.d.