Zilele trecute Facebook a lăsat uşor, aproape insesizabil, să se înţeleagă că urmează să lanseze o nouă aplicaţie dedicată domeniului mobile. Pentru ca, în cele din urmă, să posteze oficial anunţul.

Rooms se numeşte această aplicaţie, care deocamdată este disponibilă doar în AppStore.

Ce face Rooms?

O chestie simplă. Permite crearea de comunităţi dedicate unor anumite topicuri. Sau, la un nivel mai mic, permite utilizatorului să-şi creeze zone de conţinut virtual (rooms) ordonate pe topicuri, interese s.a.m.d.

Rooms mai promite şi un grad ridicat de “anonimitate”. În sensul că permite, cel puţin deocamdată, crearea de profiluri anonime, fără nicio identitate asumată. Apropo de asta, nu cred să existe cineva care să creadă că atunci când foloseşti o aplicaţie de smartphone, o poţi face în mod anonim, complet anonim. Totuşi, mi se pare puţin aiurea ca după ce ani de-a rândul giganţii internetului s-au străduit, investind milioane în a-i face pe utilizatori să-şi asume identitatea, acum unul dintre aceşti giganţi să promoveze exact opusul. Dar, fie.

Nu am testat încă Rooms, însă din prezentare îmi pare un fel de Pinterest, cu un nivel mai mare de control pentru utilizator. Spre exemplu, Rooms promite să-şi lase utilizatorii să-şi personalizeze zonele de conţinut, chiar şi culorile şi textele de prezentare sau chiar şi butonul de Like.

Personal, îmi pare a fi un pas puţin disperat al Facebook care probabil simte că începe să scadă vertiginos la capitolul popularitate în rândul adolescenţilor. De fapt, vorbim despre un alt pas disperat. Pentru că în urmă cu ceva timp a fost lansată, Slingshot, aplicaţie care ţinteşte acelaşi segment de vârstă.

Cumva, se prea poate, ca cei de la Facebook să fi fost molipsiţi de dorinţa de a crea zeci de proiecte, sterile şi aproape nefolositoare, ca cei de la Google. Din dorinţa, probabilă, de a avea monopol.