Comandarea unor becuri LED nu trebuie sa fie o corvoada. In fond, nu este nevoie de studii de specialitate ori de pricepere extraordinara in a alege un bec LED. Exista totusi cateva caracteristici care pot sa faca viata mai usoara neavizatilor aflati in cautare de becuri LED sau solutii de iluminat cu LED. Sugestiile de mai jos se vor dovedi folositoarea mai ales in perioade ca aceasta cu oferte speciale, de sezon.

Principalele caracteristici in functie de care se alege becul LED sunt urmatoarele:

  1. – dulie/soclu LED E27, LED E14, LED G9, LED G4, etc);
  2. – tipul de lumina si temperatura de culoare;
  3. – consumul;
  4. – fluxul luminos;
  5. – forma;
  6. – materialul;
  7. – tensiunea de alimentare;
  8. – dimensiunile;
  9. – indicele de randere a culorilor;
  10. – producatorul LED Philips, LED Pila, LED Starke, LED Osram etc);

Alternativ puteti folosi lustre LED sau plafoniere LED. Altfel, pentru lustre puteti alege becuri cu LED.

Pentru dulie nu sunt foarte multe optiuni si nici nu trebuie sa fie :). Avem becul LED cu dulie mica, bec LED E14, apoi cu dulie normala, bec LED E27, si mai avem becuri spot LED cu dulie GU10, GU5.3 si bec LED G4 sau bec LED G9. Pentru becurile spot trebuie avut in vedere ca forma este foarte importanta, nu doar dulia (LED MR16, LED PAR16 etc). O mica mentiune, becuri LED G9 sau becuri LED G4 veti gasi doar cateva modele, pe puteri foarte mici. Majoritatea modelelor de becuri se concentreaza pe becuri LED E27 si becuri LED E14 sau becuri LED GU10.

Tipul de lumina se masoara in grade Kelvin iar becuri cu LED pot avea de la 1500k (lumina foarte calda) pana la 6500k (lumina rece). Cele mai uzuale sunt 2700K, lumina calda obisnuita, 3000k lumina calda cu usoara tenta de neutru, 4000k lumina neutra, 6500k lumina rece. In cazul becurilor inteligente veti gasi becuri cu lumina de la alb cald la alb rece sau LED RGB.

Pentru uz casnic se recomanda lumina calda, pentru ca are un efect relaxant. Pentru uz industrial se recomanda lumina rece pentru ca mentine o oarecare stare de alerta (numai buna pentru productie). Iar pentru birouri se recomanda lumina neutra pentru ca nu oboseste ochii celor care lucreaza pe computere in special.

Consumul se alege in functie de preferinte dar si de suprafata ce trebuie iluminata. Iar consumul merge brat la brat cu fluxul luminos, cel mai important aspect in alegerea unui bec LED. Numarul de lumeni ai unui bec indica de fapt cat de puternic este acel bec LED.

Majoritatea becurilor LED de pe piata ofera cel putin 80lumeni per Watt, insa sunt producatori gen Philips care ofera deja 135 lumeni per Watt. Calculul necesarului de lumeni pentru iluminat cu LED pentru uz casnic se poate estima pornind de la referinta echivalentei cu becul clasic, incandescent. Spre exemplu pentru o camera de 20mp cu inaltime 250cm sunt necesari circa 3000 lumeni astfel incat lumina sa permita citirea unei carti in mod relaxat.

Pentru spatii de birou sau comerciale, acest calcul se face folosind luxmetrul (nu se mai merge pe estimare). Acelasi mod de lucru, masurat in detaliu, se aplicat si la iluminat stradal LED.

Forma becului tine mai mult de dorinta clientului, la fel si materialul. Forma clasica A60 este cea mai des intalnita. Tot ca forma, sunt preferate si becuri vintage cunoscute si ca bec LED filament. Tensiunea de alimentare tine de scopul utilizarii becului LED (24V, 230V). Pentru LED exterior se va opta pe joasa tensiune, spre exemplu.

Dimensiunile becului LED trebuie alese desigur in functie de corpul de iluminat dar si in functie de zona unde va si montat. Un bec LED lumanare se va potrivi mai degraba intr-un candelabru, mai ales daca este un bec LED filament. Un LED cu senzor se va potrivi mai degraba la exterior sau pe o zona de trafic redus (gen casa scarii). Intr-un birou se vor preta mai bine panouri LED decat tuburi LED, intr-o scafa se vor potrivi mai bine benzi LED iar sub scafa becuri spot LED etc.

Un ultim aspect important este indicele de redare a culorilor (CRI). Cu cat indicele este mai mare, cu atat mai putin lumina va altera culorile din jur. Becurile cu LED Philips, spre exemplu, au un indice de redare mai mare de 90, ceea ce insemna o calitate foarte buna. Iar acest lucru se vede indiferent de temperatura de culoare (fie ca este lumina calda, fie ca este lumina neutra sau lumina rece).

Desigur, si producatorul becului este important. Am lasat acest aspect cumva deoparte pentru a mentine atentia asupra caracteristicilro tehnici. Dar, fara indoiala, un LED Philips va fi de preferat intotdeauna in locul unui no name, in fond orice bec LED Philips va satisface asteptarile clientului.

Acelasi filtru se aplica si in cazul LED RGB (Philips Hue, Nita, Wiz) cu mentiunea ca acestea de regula fac parte din zona de iluminat inteligent si se vor urmari si alte aspecte, fiind surse de iluminat ce intra si in zona automatizarilor.

Interesant de stiut este ca tendinta pietei este de a cauta din ce in ce mai mult corpuri de iluminat, panouri LED, proiectoare LED, plafoniere LED, aplice LED, banda LED, lustre LED, spoturi LED in locul unor surse de iluminat. Sunt mai scumpe, desigur, dar ofera marele avantaj al puterii si designului dar mai ales a garantiei (pana la 5 ani, in functie de producator). Totusi, zona de corpuri de iluminat ieftin este o zona ce merita dezbatuta separat. De fapt intreg segmentul de corpuri de iluminat este unul urias ca paleta de produse si utilizare.

Modernizarea si dorinta consumatorilor se muta usor, usor, spre iluminat cu LED iar acest lucru se vede si in cazul neoanelor clasice, tuburi fluorescente, care sunt inlocuite cu tuburi LED. Acelasi lucru se intampla si in la becuri halogen ori becuri economice.

Recomandarea mea este sa optati pentru becuri LED Philips, ca varianta de top, apoi becuri LED Starke ca varianta medie de pret si calitate. Pentru varianta low-cost nu recomand nimic, lesne de inteles de ce. Tot ca varianta mediu spre top puteti opta si pentru LED Osram, dar intre un LED Philips si un LED Osram parca tot pentru primul as opta. Iar daca doriti iluminat inteligent, este deja cunoscut faptul ca Philips Hue este lider absolut.

In cautari puteti folosi prescurtari de genul: bec LED Philips, bec LED lumanare, LED cu senzor, bec LED E14 4W, E27 18W, E27 4W, bec LED E27 9W, bec LED E14 3W, E27 10W, E27 13W etc. Oricare dintre acestea sunt uzuale in industrie.

Asadar, indiferent de destinatia utilizarii becului, fie ca este vorba de iluminat casnic, iluminat stradal LED ori iluminat industrial, puteti avea deja un punct de pornire pentru a face o alegere corecta.