Se pare ca ziua de azi este una a panicii generale in Mass Media internationala. Marile, dar si micile, publicatii media se joaca de-a jurnalismul folosind cuvinte grele ce cu usurinta pot semana panica in randul oamenilor. De fapt panica in randul multora s-a instalat deja, scenarii apocaliptice din punct de vedere financiar fiind lansate in eter.

SUA nu este in faliment, cu siguranta nu unul financiar chiar daca are datorii mari.

Americanii sunt de fapt prinsi intr-un blocaj politic, unul de-a soarecele si pisica, un blocaj pe care Casa Alba l-a prevazut si pentru care s-a pregatit timp de mai bine de o luna de zile.

Presedintele SUA, dar si guvernul american, au cerut congresului sa realizeze si sa semneze bugetul de cheltuieli pentru anul viitor. Cum Casa Alba ”apartine” in acest moment Republicanilor iar Congresul ”apartine” Democratilor (majoritari in congres), este lesne de inteles cat de usor a fost ca divergentele de opinie ale celor doua parti sa duca la acest blocaj politic.

Neavand un buget clar de cheltuieli pentru anul viitor, guvernul american a decis sistarea activitatii institutiilor federale incepand cu aceasta dimineata, mai mult de 800.000 de americani fiind trimisi in somaj fortat.

Jocul de-a soarecele si pisica din Republicani si Democrati in SUA va continua, nu se stie cat timp, ultima data cand s-a intamplat un astfel de blocaj politic, in 1995-1996, criza la nivel politic a persistat 21 de zile, cheltuielile pentru administrarea sistarii activitatii institutiilor federale costandu-i pe americani aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

Lovitura cea mai puternica pentru SUA este in acest moment una ce tine foarte mult de incredere, esecul colosal la nivel de conciliere politica intre cele doua mari partide ce conduc tara lovind direct in increderea pe care americanii o au in cei pe care, democratic, i-au ales.

Nu este vorba despre nici un faliment financiar al SUA, asa cum eronat prezentau azi foarte multe din publicatiile media importante din Romania, insa evident daca situatia persista, daca cele doua mari grupari politice nu ajung repede la un acord in privinta bugetului SUA, atunci da, se va putea vorbi despre o criza economica a SUA ce cu rapiditate va afecta intreaga lume.

Dar, nu este cazul sa fie panica, cel putin nu inca. Mi se pare insa stupida atitudinea multor jurnalisti din Romania, care in editiile online ale publicatiilor unde lucreaza au folosit astazi cuvinte mult prea grele si care cu usurinta pot semana panica in randul populatiei.

Situatia din SUA putea sa se intample si in Romania in trecutul apropiat, daca Presedentia, Guvernul si Parlamentul nu gaseau o cale de coabitare la putere.

…..

Spre dezamagirea unora (sunt ironic) nici astazi nu vine sfarsitul lumii. Tocmai ce am aflat de ce s-au pregatit americanii pentru revolte si situatii de urgenta pentru data de 1 octombrie si zilele ce urmeaza, motivul fiind evident blocajul politic ce azi, intr-o clipa, a trimis acasa pe perioada nedeterminata 800.000 de angajati ai institutiilor federale.