Puritate, simplitate, intr-o lume cu de toate!

Simplu, exista ceva care intr-adevar sa fie simplu?

Nu cred, simplul, simplitatea, este doar un mod de a privi lucrurile, fiintele, ansamblul! Nimic nu este simplu, doar modul de a privi, cu buna stiinta ales de fiecare dintre noi, tot ceea ce ne inconjoara! Putem privi si gasi simplitatea intr-o fiinta la fel de usor cum semeni ai nostri pot alege sa priveasca aceeasi fiinta intr-un mod complex, analizandu-i fiecare detaliu, apreciindu-i fiecare trasatura!

Intr-un mod simplu de a privi o fiinta, acea fiinta va fi frumoasa sau urata, inalta sau scunda, slaba sau grasa! Intr-un mod complex de a privi aceeasi fiinta, vom vedea fiecare detaliu, vom vedea fiinta ca o masinarie biologica perfecta, o vom analiza de la exterior pana spre interior, de la firele de par si culoarea ochilor mergand pana spre ADN!

Intr-un mod simplu de a privi o fiinta, acea fiinta va fi egoista sau altruista, buna sau rea, darnica sau zgarcita! Intr-un mod complex de a privi aceeasi fiinta, vom vedea fiinta ca un ansamblu de principii dobandite in urma unui lung proces de educatie, sau de ce nu, chiar lipsa principiilor! In acelasi mod complex de a privi, vom vedea fiinta ca un rezultat al unor actiuni ce in mod direct i-au influentat comportamentul!

Sunt lucrurile simple, sunt obiectele simple? Depinde cum privim, daca alegem sa privim simplu atunci vedem intr-un automobil doar un mod de a inlesni calatoriile, lungi sau scurte, daca insa alegem sa privim in mod complex un automobil vom vedea fiecare detaliu, fiecare piesa, fiecare piesa ce formeaza acea piesa s.a.md., deopotriva cu utilitatea automobilului ca ansamblu construit din acele piese!

Si atunci, unde mai este simplitatea?

-Doar in modul nostru de a privi lucrurile, niciunde altundeva simplitatea nu mai exista!

Alegem sa privim simplu, doar pentru ca ne este convenabil, doar pentru a nu ne incarca memoria cu prea multe date, date ce poate nu sunt folositoare intotdeauna!

Ce este simplu in complicat?

-Intocmai modul nostru de a privi, nimic mai mult! Fizic, simplu se presupune a fi un singur element dintr-un format sau un format din elemente omogene, insa la fel de fizic, analizand, descoperim ca in cele din urma simplu nu poate fi nici atomul!

Pur, cand exista pur si simplu?

Pur, o serie de insusiri ce caracterizeaza nealterarea, curatenia, neamestecarea s.a.m.d! Indiferent din ce unghi am analiza ”pur” vom descoperi ca este la fel ca simplu, doar un mod de a privi lucrurile!

Un singur element nu putem analiza, sufletul, chiar daca toti au incercat, chiar daca toti vor incerca, sufletul ne este aproape imposibil sa-l analizam, pentru ca este cu mult peste capacitatea noastra de intelegere iar daca intr-o zi vom reusi sa-l deslusim, cred ca vom descoperi ca sufletul nu este simplu dar este pur, cel putin in esenta sa! Apa, spre exemplu, este pura atata timp cat compozitia sa nu ne afecteaza sanatatea, chiar daca fizic vorbind, apa este pura doar atunci cand este formata din hidrogen si oxigen, ceea ce in natura este aproape imposibil de gasit!

In toate aceste conditionari, pentru a scurta raspunsul pentru tema de la Blog Power, raspunsul meu este:

-Pur si Simplu, exista numai cand exista viata, atunci cand viata nu mai exista, nici pur si nici simplu nu mai exista!

Despre pur in impur nu voi vorbi, pentru ca este un topic la fel de subiectiv, la fel de pretentios in abordare, insa raspunsul la intrebare este, in perspectiva mea:

-Pur in impur nu exista, pentru ca daca ar exista atunci nu ar mai fi impur! Exista pur si impur, dar nu pur in impur! Pana la urma, depinde cum privesti puritatea, depinde de raspunsul care-ti convine, depinde de dorinta si capacitatea de a analiza in amanunt, insa spre exemplu nu poti gasi ceva pur intr-un mar pe jumatate stricat, pentru ca marul este fie bun, fie stricat, nu amandoua, noi insa putem alege cum vedem acel mar!

Sa nu ne pierdem totusi in filosofie, fizica sau chimie, bilogie sau anatomie, articolul a fost scris pentru Blog Power 74, pe o tema impusa de Maya:

Pur și simplu

Când crezi că există pur și simplu?

Ce rămâne pur în impur?

Ce este simplu în complicat?