Relatia om – natura, o relatie ce a fascinat oamenii milenii de-a randul, sute de mii de pagini si milioane de cuvinte scrise doar din incercarea de a descoperi care este si cum se manifesta aceasta relatie, cum se manifesta acesta incredibila masinarie, avand pe de-a parte omul, de cealalta natura!

Om – natură

Atât omul, cât și natura sunt creațiile lui Dumnezeu; există asemănări între ele?

Este natura o manifestare esențială a umanismului?

Este omul cea mai importantă forță a naturii?

Raspunsul meu la tema de la Blog Power 78, tema propusa de Bianca, este unul simplu, scurt, si sper foarte bine sintetizat!

Omul apartine naturii, este parte din ea, fie ca ne convine, fie ca nu! In momentul in care vom intelege ca natura nu inseamna doar pajisti verzi, deserturi uscate si pline de nisip, ape line sau furioase, arbori inalti sau doar arbusti s.a.m.d, vom intelege ce este de fapt natura si mai ales vom intelege ca noi, oamenii, suntem parte din natura!

Totul este creat perfect, fiecare detaliu este esential si excelent construit, fiecare element isi are rolul sau, totul este de fapt o inlantuire de elemente menite ca impreuna sa functioneze ca un intreg.

Orele de biologie din scoala gimnaziala sau liceala, ne invatau ca lupii pe cat de fiorosi, necrutatori si de temut sunt, pe atat de esentiali sunt pentru mediul lor, prin simplul fapt ca atunci cand foamea le gatuie urletul, ei vor cauta si vor manca orice les ramas in urma existentei unui alt animal, curatand astfel padurea de pericolul a ceea ce inseamna boala, fiind stiut faptul ca un cadavru in descompunere este un adevarat focar de infectie!

Iar acesta este doar un exemplu, ca oricare altul, la fel de bun.

Se poate ca totul sa fie o bizara intamplare, viata sa fi aparut in urma unei moristi uriase de evenimente provocate de un simplu ”bang” undeva intr-un loc ascuns in neant, acum cateva milioane de ani! La fel, se poate ca totul sa fie creatia unei forte pe care noi incercam s-o intelegem si pe care o numim Dumnezeu sau altii Alah ori altfel! Pana si Budismul ori Hinduismul sunt in esenta lor o incercare de intelegere a fortei uriase ce a dat nastere vietii in Univers.

Am promis sa sintetizez, oricum pentru a acopri intreg subiectul temei imi sunt necesare nu un singur articol ci mult mai multe, asadar voi raspunde la fiecare dintre intrebari!

1- Indiferent ca atat omul cat si natura, sunt sau nu, creatiile lui Dumnezeu ori rezultate ale unei bizare intamplari, ambele, omul dar si natura sunt construite dupa acelasi ”proiect”, ambele cauta sa supravietuiasca, de multe ori acceptand schimbari drastice doar pentru a reusi sa faca asta! Atat omul, cat si natura, cauta sa protejeze, omul isi protejeaza propria familie, natura protejeaza tot. Sunt si exceptii, bineinteles, insa acele exceptii sunt de fapt rezultatul unui lung lant de cauze.

2-Umanismul nu are nicio legatura cu natura, curent literar ori doar filosofie, Umanismul incearca sa readuca omul spre radacinile sale, spre invatamintele stravechi, ca o cautare nebuna dupa adevarul absolut!

3 – Omul nu este o forta a naturii, forta naturii este natura, insa se poate ca omul sa fie copilul preferat al naturii, altfel nu i-ar fi rabdat atatea mii de ani toate prostiile pe care le-a facut.

In incheiere, voi atasa un serial, documentar, unul pe care vi-l recomand, pentru ca in cazul in care nu l-ati vazut deja, va ajuta foarte mult sa intelegeti ca omul este o adevarata si incredibila masinarie, una la fel de impresionanta precum natura!

Natura este mama, oamenii sunt copiii ei (nu degeaba filosofii au spus asta)!

Documentarul are 9 parti, urmariti-le pe toate pentru a intelege ce vreau sa spun! 🙂