Stirea din aceasta dimineata, conform careia seful presupusului guvern din Transnistria ar fi cerut alipirea regiunii la Rusia, a cam zguduit intreaga clasa politica din Romania (si probabil UE si NATO). Multi se asteptau la asa ceva, altii se rugau sa nu se intample. Toti, si unii si altii, dau acum asigurari ca scenariul din Crimeea nu se va repeta si ca granitele Republicii Moldova sunt sigure iar o interventie a Rusiei este putin probabila.

Mai mult de atat, Vladimir Putin anunta in conferinta de presa tot de azi-dimineata ca Rusia nu mai vrea alte teritorii si ca scopul lor a fost Crimeea, considerata regiune istorica a Rusiei, locul unde „s-a nascut Marina Rusa”.

Chestia e ca desi Rusia sustine ca nu mai vrea alte teritorii si, mai ales, ca nu are nici un interes in scindarea Ucrainei, parca nimeni nu mai vrea sa creada vorbele politicienilor rusi. Cine garanteaza ca transnistrenii nu vor ei un astfel de scenariu?!

Credeti ca Rusia nu va interveni in Republica Moldova, mai exact in Transnistria, daca rusii de acolo o vor cere, invocand o presupusa si falsa lispa de securitate?

Ar fi bine ca Rusia sa se abtina, dar parca nu-mi vine sa cred ca Putin nu va specula ocazia. Cutia Pandorei a fost deschisa deja, cu Crimeea. In plus, in Transnistria se afla o buna parte a Armatei a XIV-a Ruse, ramasa acolo inca de la destramarea URSS, la fel cum se intamplase in Crimeea.

Vor fi interesante toate actiunile liderilor politici romani, in urmatoarele zile. Presedintele Moldovei vine maine la Iasi pentru a discuta cu Presedintele Romaniei. Ceea ce inseamna ca, pe de-o parte, nimeni nu ignora cererea transnistrenilor ori, pe de alta parte, ca nimeni nu mai subestimeaza tupeul rusilor.

Pentru Romania se anunta un joc de glezne destul de riscant in urmatoarea perioada. Moldova este o regiune locuita, preponderent, de cetateni romani, chiar daca se numesc moldoveni. Basarabia in sine este o regiune istorica, a Romaniei. O interventie a rusilor in Transnistria va arunca, cel mai probabil, regiunea intr-un conflict rece intre Rusia si NATO.

Daca in Crimeea lucrurile se vor calma, mai ales dupa actiunile „bine-intentionate” ale afaceristilor rusi care ieri au cumparat procente importante din una din cele mai mari companii italiene (Pirelli) si din cea mai mare companie de energie din Germania (RWE), nu e usor de anticipat cum va evolua situatia in Transnistria. Mai ales ca nici Moldova nu e sigura pe ceea ce are. Si mai ales ca Romania, ca vrea ori ba’, va trebui sa intervina pentru a asigura granitele Moldovei. Iar NATO va fi nevoita deasemenea sa intervina, pentru ca Romania este tara membra.

O unire a Moldovei cu Romania, cat mai repede posibil, este scenariul cel mai posibil si cel mai indicat. Altfel ne-am putea trezi cu tancurile rusesti fix la granita Romaniei. Si nu, nu e un sentiment deloc placut, indiferent de cate laude le-ar canta jurnalistii pro-rusi de la Bucuresti.

*mai multe info