Una din stirile ce la momentul scrierii acestor randuri este ”breaking news” si care face sa vuiasca intreaga mass media internationala, motivul fiind teama ca submarinul ce a explodat acum cateva ore in portul Mumbai din India ar fi fost tinta unui atac terorist sau si mai rau, ca submarinul ar fi fost unul nuclear, ipoteze dezmintite in cele din urma.

INS Sindhurakshak, submarin indian ce noaptea trecuta a explodat, fusese recent reparat iar instalatiile militare si electronice de la bordul sau, actualizate! Interesant este ca INS Sindhurakshak, a mai patit un accident, in 2010, cand un incendiu izbucnit la bord a ucis unul din soldati, drept urmare submarinul a fost trimis inapoi in Rusia, pentru reparatii capitale.

Nu se cunosc inca destul de clar cauzele exploziei de noaptea trecuta, mai multe ipoteze fiind lansate in presa internationala, foarte multi marsand si pe ipoteza unui atac terorist, ipoteza desmintita foarte rapid de ministrul indian la apararii! Cel mai probabil, explozia se pare ca a survenit din cauza unui incendiu provocat de instalatia electrica a submarinului.

Din pacate insa, sunt sanse minime ca vreunul dintre cei 18 membri ai echipajului sa fi supravietuit.

INS Sindhurakshak a fost unul dintre submarinele cumparate de catre India din Rusia, principalul furnizor de armament pentru armata indiana, mai mult de 70% din armamentul indian fiind de provenienta ruseasca.

Anul trecut, India a cumparat din Rusia, un submarin nuclear (NERPA), motiv pentru care toata panica de azi-dimineata, cand foarte multi au crezut ca tocmai acest submarin a explodat!

Interesant este ca explozia submarinului INS Sindhurakshak vine la doar cateva zile dupa ce India anuntase cu mare fast lansarea la apa a primului port-avion de fabricatie autohtona.

*Acesta a fost Pulsul Zilei in Online

**sursa principala: BBC News