Atunci când toate studiile de specialitate arată că un număr maxim de 20% dintre specialiştii de Marketing Online şi toate departamentele sub-ordonate (Social Media, SEM, SEO, Email, Display etc.) consideră ROI unul dintre principalii cei mai importanţi indicatori de performanţă şi când din aceştia 20% doar puţin mai mult de jumătate chiar monitorizează ROI şi stabilesc viitoarele strategii ţinând cont de datele existente, mi este destul de clar că da, doar vorbim despre ROI în Marketingul Online. Şi atât.

Realitatea este că atunci când ţie ca specialist SM sau SMM (SEM, SEO sau oricare altul) ţi se fâlfăie de cât de profitabilă este activitatea departamentului tău pentru compania ce o reprezinţi şi alegi să demonstrezi succesul activităţii tale rezumată la suma interacţiunilor utilizatorilor de pe reţelele de socializare cu conţinutul distribuit de tine, îmi este suficient de clar fie că eşti complet paralel cu domeniul (şi eşti doar pasionat de statul în faţa unui pc), fie că eşti incompatibil cu funcţia pe care o ocupi.

Şi mai trist este că vorbim despre indicatori de performanţă dar nici măcar nu suntem în stare să-i măsurăm. Măcar atât. Nu ar fi bine ca fiecare specialist SEO să măsoare proprii indicatori, la fel fiecare specialist SEM ori SM? Ba da, dar e mai simplu să vorbim despre noţiuni decât să le şi aplicăm.