Popocatepetl, al doilea cel mai inalt vulcan al Americii de Nord, este un vulcan activ ce a avut ultima sa eruptie puternica la finele lunii decembrie 1994, dupa aproape 50 de ani de ”somnolenta”! Atunci, norul de gaz si cenusa propulsate in atmosfera au atins o arie cu raza de peste 25 de km, fiind una dintre cele mai puternice eruptii vulcanice din ultima suta de ani, pe continentul nord-american.

Inaltimea sa actuala este de 5462 de metri, iar Popocatepetl impreuna cu un alt vulcan, ceva mai scund, situat in imediata vecinatate, Iztaccíhuatl (5286 m) formeaza ceea ce localnicii numesc ”vulcanii gemeni” din Mexic.

Craterul ce formeaza ”gura de foc” a vulcanului este deasemenea una uriasa, masurand aproximativ 400 m * 600 m, adica putin mai mult cat 6 terenuri de fotbal. La baza, vulcanul se intinde pe o suprafata cu diametrul de aproximativ 25 de km, forma sa fiind aproape conica pana la varf.

Cea mai recenta activitate a Popocatepetl, a avut loc anul acesta, cand vulcanul a erupt din nou, aruncand in atmosfera un nor de gaz si cenusa, creand panica nu numai in localitatile din jur ci pe intreg continentul american, mai multe curse aeriene fiind anulate iar altele redirectionate. Totusi, eruptia nu a fost asemanatoare ca putere cu cea din 1994.

Daca pana in 1994, vulcanul parea adormit, dupa eruptia din 21 decembrie a acelui an, Popocatepetl pare a se fi trezit din nou, activitatea sa consemnand eruptii de gaz si cenusa in decembrie 2000, 25 decembrie 2005, 25 ianuarie 2012, 19 aprilie 2012, 8 mai 2013 si 4 iulie 2013. Drept urmare, seismologii si vulcanologii se asteapta la o eruptie foarte puternica in urmatorii ani, activitatea sa, intensificandu-se putin mai lent, dar totusi asemanator eruptiei din 1994.

*foto: -via pravda.ru

**sursa info – Wikipedia