Unul dintre cele mai inteligente editoriale despre economie, afaceri si mai ales criza economica la nivel european, citite in ultima vreme, reconfirma faptul ca de foarte multe ori Mass Media exagereaza aplicand ”stravechiul” principiu pe baza caruia au dobandit increderea oamenilor de rand.

”nu spune oamenilor ce trebuie sa stie, spune-le ce vor sa auda!”

Acesta este principiul despre care vorbeam si care, mai ales in Romania, tinde sa transforme forta celei ”de-a patra puteri in stat” intr-o simpla unealta de  manipulare de opinii.

In ultimile zile, marile publicatii jurnalistice din Europa, dar cu preponderenta cele din UE si mai ales tarile din estul Uniunii, salutau si chiar laudau faptul ca economia la nivel european a iesit din criza economica, inregistrand o crestere de 0,3% in cel de-al doilea trimestru al anului 2013. Politicienii, cu tot cu ministri la un loc, au inceput imediat sa laude si sa se laude pentru succesul obtinut, ceea ce era de asteptat de altfel (ar fi fost straniu sa rateze un astfel de moment).

Numai ca nu toti cei ce lucreaza in sistemul Media si New Media sunt chiar atat de creduli incat sa nu verifice informatiile si mai mult de atat, incat sa nu cunoasca un minim de matematica elementara.

Editorialul de care vorbeam, publicat pe Time Business & Money, realizat de catre Rana Foorohar, semnaleaza ca de fapt economia Europei nu a iesit inca din criza economica iar cresterea de 0,3% din al doilea trimestru al anului este dusa de fapt la 0% din cauza unei scaderi economice tot de 0,3% in primul trimestru al anului.  Asta, coroborat cu faptul ca tari precum Italia, Spania, Portugalia, Grecia sau Olanda sunt inca in recesiune din cauza indatorarilor masive, si mai ales in conditiile in care nici Franta nu sta prea bine iar Germania, motorul Uniunii Europene, se incadreaza perfect in parametrii de stagnare economica. Toate datele astea arata ca de fapt, Europa se afla pe un drum bun, dar care inca nu i-a asigurat iesirea din criza economica inceputa cu mai bine de 4 ani in urma.

Nu voi detalia subiectul, va voi lasa sa studiati editorialul despre care vorbeam, insa nu pot sa nu subliniez, inca o data, ipocrizia si lacunele de cunostinte de matematica simpla ale multor jurnalisti si chiar si a unor bloggeri (de fapt tot jurnalisti ca formare si profesie timpurie sau chiar actuala), oameni pentru care cresterea economica a Romaniei, de 3% in perioada amintita, este mai mare chiar si decat a Germaniei (o,3%), cu totii ignorand un lucru elementar si anume ca 3% din 200 de miliarde de dolari (PIB Romania 2012, aproximativ) nu va fi in veci mai mare decat 0,3% din 3800 miliarde de dolari (PIB Germania 2012, aproximativ).

Asa cum spuneam si Rana Foorohar, probabil politicienii, economistii si jurnalistii simt nevoia acuta de a spune vesti bune la fel cum oamenii vor sa le auda, insa toata chestia asta seama a ”hai sa ne imbatam cu apa rece”! …doar zic.

*pentru studiu niste indicatori accesibili oricarei persoane ce are internet