Am citit câteva păreri, zilele trecute, despre cum Instagram ar avea toate atu-urile să devină a doua, cea mai importantă reţea de socializare. Evident, după Facebook. Şi tot evident, nu trebuie omis că Instagram e parte din Facebook.

Personal nu cred că Instagram chiar poate deveni atât de mare şi de tare. Nu atâta timp cât internauţii vor dori socializare online, într-un mediu comod şi uşor de aerisit. În momentul în care internauţii se vor limita doar la a posta poze, trecute prin zeci de filtre mai ceva ca-n Photoshop, şi nu-şi vor mai dori socializare online ci doar inimioare la pozele postate, atunci da, Instagram poate chiar să devină cea mai tare reţea de socializare (impropriu spus, totuşi, socializare).

Ok, Instagram are o funcţionalitate simplistă orientată spre un tip de conţinut ce a făcut Facebook-ul mare. Adică imaginea, fotografiile. Însă mai departe nu are nimic. Doar filtre de jucat cu fotografiile, nişte hashtag-uri, sistem de tagging şi sistem de comentarii (destul de slăbuţ ca şi UX).

Repet, nu am nimic împotriva Instagram (ca să nu aveţi dubii). Doar că nu mi se pare a avea ceva extraordinar. Ceva care s-o transforme în, măcar, cea de-a doua reţea de socializare, ca mărime şi popularitate. În plus, din câte-mi dau seama, îi lipseşte elementul viral (si nu doar asta), adică fix acea chestie care a făcut Facebook şi Twitter parte din viaţa internauţilor.

Instagram e destul de ok, pentru a vedea fotografii cu şi din viaţa prietenilor tăi, ce mai meşteresc ei, pe unde mai umblă, cu cine mai umblă etc.., dar este o reţea de socializare menită încă din faza de proiect să fie doar alternativă (la Facebook) pentru fotografii ori chestia asta spune destul de multe despre viitorul Instagram.

Poate mă înşel, cine stie…