Nu e ceva nou, s-a mai vorbit in treacat prin presa de vreo doua, trei ori in ultimile luni de zile. In materie de pacaleli si de cum sa fraieresti naivii, oamenii cu spirit ”antreprenorial” din Romania au nascocit o noua metoda de a incasa bani cu gramada si de a-si bate joc de toata lumea. De fapt metoda e veche, de vreo 10-12 ani, din cand in cand insa vine reinventata. 🙂

Schema e simpla, se infiinteaza o firma cu raspundere limitata la a carei arii de activitate se trec ”impresariere, modelling si alte cele”! Apoi sunt angajati temporar si fara documente legale cativa tineri dornici sa faca un ban de tigari, tineri care sa fie unelte perfecte de intermediere intre firma si naivi. Pasul urmator este racolarea celor ce cred ca pot deveni foto-model peste noapte sau mai bine zis a celor ce cred ca te poti imbogati peste noapte doar pentru ca cineva te-a oprit pe strada si ti-a propus ”sa te imbogatesti”!

Ce urmeaza mai apoi?

-Iarasi simplu, ”clientul naiv” e convins de catre oamenii firmei ca pentru a fi foto-model are nevoie de un portofoliu foto iar acel portofoliu costa (in medie 100 de euro) dar ca mai apoi, dupa ce se semneaza contractul, firma se va ocupa sa-si ajute ”foto-modelul” sa participe la diferite activitati care in cele din urma sa-i aduca multi bani, in cel mai usor mod legal cu putinta.

Se da chitanta fiscala, firma din punct de vedere fiscal este in perfecta legalitate, oamenii firmei se comporta mai ceva ca niste profesionisti (ma rog, daca profesionist inseamna sa faci 20 de poze unei persoane imbracata cat de cat elegant), ce sa mai, e decorul perfect realizat. In contractul ce se semneaza intre ”client” si firma dupa ce sunt trecute zeci de posibilitati de castig, mai este trecuta si o clauza ”daca in 30 de zile firma nu ofera clientului o activitate unde sa presteze ca foto-model, hostess ori altceva de genul, atunci contractul devine nul si reziliat automat”.

Bonul fiscal? – nimic nu e in neregula, de ce ar fi din moment ce ”firma” taie chitanta pentru un serviciu, ”realizare portofoliu foto”?

Asta e tot!

Faci firma, racolezi oameni de pe strada, ii convingi ca-i faci vedete, le iei banii pe pozele facute (nu le dai pozele, costa printarea sau cd-ul) apoi le zici sa astepte. Dupa 30 de zile contractul devine nul, muti firma intr-un alt apartament (a nu se confunda cu sediu) si reiei procedura. Castigul firmei apare evident din acei bani pentru portofoliul foto.

Indiferent ca e vorba despre Bucuresti, Sibiu, Craiova, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Bacau sau Iasi, schema e aceeasi. Indiferent ca cei racolati sunt copii, femei sau barbati, schema e aceeasi.  Indiferent ca e vorba de cele intamplate zilele trecute ori de cele intamplate acum 6 ani, schema este aceeasi (preturile au scazut putin de fapt)-

In fiecare zi, in orasele Romaniei isi desfasoara activitatea zeci de firme capusa care distrug nu numai micile economii ale oamenilor care nu vor altceva decat o situatie financiara mai buna, obtinuta pe cale legal, dar lovesc si teribil de mult in increderea pe care oamenii o au in documentele semnate legal, in documentele fiscale etc..

Concluzia?

E totul legal, firma e legala, contractul e legal, bonul fiscal e legal, activitatea e legala (ca doar realizeaza portofolii foto, adica sunt un fel de fotografi profesionisti). In plus, firma intra rapid in insolventa, pentru a nu plati nicio taxa  ori ceva de gen.

Totul este doar dovada ca iluzia unei situatii financiare mai bune tinde de multe ori sa conteze mai mult decat un rationament corect la momentul oportun (ma refer la cei fraieriti de asfel de illuzionisti).

Cum poate fi oprita caracatita asta?

DNA, Politia, Justitia, toate daca vor o pot opri, insa pana una alta, cel mai simplu si rapid mod de a o opri este mediatizarea intensa si informarea corecta a oamenilor cu privire la riscurile la care se expun.