O informație departe de ceea ce se publică de regulă pe acest blog. Fiscul, adică ANAF-ul (sperie mai cu spor denumirea asta) va ști cam tot ce facem cu conturile și în conturile bancare.

Măsura a fost aprobată, ca prevedere a noului Cod Fiscal. Băncile sunt obligate să predea Fiscului toată lista de conturi a clienților. Cu nume, prenume, dată de deschidere și închidere. Și după caz, la cerere, cu întreg rulajul detaliat.

Acum, stând strâmb și gândind drept, mie măsura asta nu mi se pare tocmai de bun augur. Este, în esență este de bun augur. Dar ca în cazul multor altor legi care au fost adoptate în România, nu legea în sine provoacă rumoare, ci aplicarea legii, modul efectiv despre cum această lege va fi pusă în practică.

Iar îndoielile mele, referitor la faptul că ANAF (Fisc, whatever) are acces oricând la datele mele, la niște informații la care eu trebuie să ofer acceptul explicit, nu mi se pare deloc ok. Și nu este deloc ok.

Este ok doar în situația în care cu mandat judecătoresc, cu dovada unor presupuse fapte de fraudă sau mai știu eu ce, se cere asta. Dar, altfel nu.

“De exemplu:

Pe Gigel îl bănuim de spălare de bani, așadar domnule Judecător, vrem să știm totul despre el. Vrem acces la toate conturile bancare ale lui Gigel.”

Altfel, în situația dată, cu Fiscul care oricând are acces la informații private, pot apărea multe riscuri:

  • riscul ca cei care într-adevăr fac fraudă ori alte fapte ilegale, să își mute banii prin alte țări, mai calde și atunci se spune pa pa la recuperare prejudiciu;
  • riscul ca nu știu cine, nepot al nu știu cui, să vrea acces la datele lui X, să îl obțină cu ajutorul lui Y, personaj corupt din ANAF sau MF, doar că să facă pe șmecherul;
  • riscul ca în loc să fie echidistanță și echilibru, să apară noi jocuri de culise, noi manevre și să se ajungă până la încălcarea drepturilor cetățenești;
  • riscul ca plata electronică, cu cardul, să nu mai fie folosită;

ps: – Iată, încă un motiv să “mulțumim” fostei guvernări Ponta și fostei majorități Parlamentare. Încă o lege facută din topor.

*sursă