Cum ne dăm seama de subestimarea Marketingului, în companii? Destul de simplu. Trebuie doar să ne aducem aminte ce este, ce face și cu ce se ocupă Marketingul.

Definițiile sunt destul de clare iar două personalități marcante în Marketing au spus în felul următor:

Activitatea umană orientată în direcția satisfacerii nevoilor și dorințelor prin intermediul procesului schimbului. Marketingul se referă la activitatea umană care are loc în legătură cu piețele.

Philip Kotler

Un instrument social grație căruia produsele materiale și cultura unei societăți sunt transmise membrilor săi

Eugene J. Kelley

Accepțiunea generală a specialiștilor și profesorilor în domeniu prezintă Marketingul ca un concept în orientarea organizațiilor, un demers practic, o funcțiune a organizației și mai ales o știință.

Piată -> Nevoile Clienților -> Marketing -> Profit prin satisfacția clienților

Aceasta este concepția orientată spre Marketing

Dacă ne mai gândim și la evaluarea mediului intern de care dispune organizația, printr-o analiză SWOT, pornind de la capacitatea comercială, cea financiară, cea productivă și până la cea organizatorică și până la analiza dimensiunilor pieței, ne dăm seama că Marketingul nu este „post on Facebook, tweet” sau alte acțiuni ce țin de comunicare Social Media.
Și la fel nu este doar Google Ads, Facebook Ads sau orice alt tip de PPC.
Nu este despre pliante, grafică sau orice altceva ce se lucrează prin Photoshop și ține de grafică.

Desigur, putem include totul sub Marketing. Pentru că este simplu și mai pe înțelesul tuturor. Dar poate ar trebui să începem să facem diferența.

Altfel ar trebui să nu ne mai mire ca avem Marketing Manageri sau CMO care habar nu au să facă o evaluare de performanță a unui produs, un calcul cost-volum-profit, o definire a cotei de piață, o definire a tipului de piață, o strategie de poziționare în piață care să aducă profit etc.

Ca să nu mai zic de calcule mai uzuale gen formare de preț pe marjă, formare de preț per adaos, impactul estimat al fiecărei metode asupra poziționării în piață precum și a vânzărilor. Sau și mai și, ca Marketerul chiar să aibă ceva de zis în calculul prețului.

Așadar, cum ne dăm seama că Marketingul este subestimat într-o companie:

  • când activitatea unui MKT înseamnă acțiuni Social Media (postări, comentarii, blog, share etc), chestii ce țin de comunicare (PR);
  • sau când în atribuții există utilizarea frecventă a PS/AI/Corel, ceea ce normal are de-a face cu altă meserie;
  • când întâlnirile cu rol decizional la nivel de conducere nu includ și CMO/Marketing Manager;
  • sau când mai rău, nu există un Marketing Manager, un CMO sau cineva cu responsabilitate de Marketing;
  • când pentru orice nereușită la nivel de vânzări, Marketingul este primul tras la răspundere;
  • când după angajare, oamenilor de Marketing nu le este oferit suport pentru a învăța, pentru a se specializa;
  • când targetul de dezvoltare este ratat iar Marketingul va fi primul sancționat;
  • când deși aparent toată lumea acordă importanță domeniului, Marketingul nu are solicitări de rapoarte standardizate (cu KPI definiți clar) care să fie evaluate constant la intervale de timp mai scurte de 3 luni de zile;
  • când Marketingul nu este în structura organizatorică imediat ierarhic sub General Manager, fără sub-ordonare altui departament (Vânzări de exemplu);

Toate cele de mai sus relevă un aspect dur: – Marketingul are de cele mai multe rol decorativ, în sensul că se există doar cu numele. Deși se prestează acțiuni tipice PR, pretindem că este Marketing. Deși se prestează Advertising, pretindem că este Marketing.

Ok, nu mă înțelegeți greșit, nu vreau să induc ideea că trebuie știu tot (SEO, PPC, Direct Advertising, Email, Native, Demand, Analytics etc). Astea sunt doar metode/unelte de promovare și/sau analiză. Spun că trebuie știut Marketing (preț, produs, plasare, promovare, strategie, analiză de piață, analiză mediu intern etc).