Ecologism in Romania, ca fapte nu ca si concept, tinde a semana din ce in ce mai mult cu extremism.

Etienne Davignon, seful Bilderberg, cel mai mare grup financiar din lume, este probabil unul dintre cei mai influenti oameni de pe planeta asta si cu siguranta cuvintele sale ar trebui ascultate de fiecare data, in primul rand pentru ca rare sunt ocaziile cand o astfel de personalitate apare in public, in al doilea rand pentru ca este un om care simte pulsul financiar al domeniilor bancare, de investitii sau afaceri din intreaga lume.

La vizita recenta avuta in Romania, Etienne Davignon spunea:

Oamenii din intreaga lume au incredere si isi pun sperantele in potentialul Uniunii Europeane mai mult decat o fac europenii, la fel cum strainii au incredere si isi pun sperantele in potentialul Romaniei chiar mai mult decat o fac romanii!

*declaratie aproximativa, nu am gasit inregistrarea Stirilor Pro Tv de aseara pentru a cita o sursa

In timp ce Etienne Davignon tinea o conferinta publica, in alta parte din Romania, in judetul Vaslui mai exact, romanii aratau ca nu mai au nici timp si nici chef sa mai asculte explicatii. Cat despre informatii corecte nici nu poate fi vorba, pentru ca vasluienii speriati de cutremurele recente din judetul Galati nici nu au mai vrut sa asculte.

Proteste in localitati din Galati si Vaslui, impotriva exploatarii gazelor de sist.

Numai ca protestele astea seamana putin a extremism. Si, sa-mi fie cu iertare, dar seamana si a ipocrizie, multa ipocrizie. Teatru, mult teatru ieftin. Conceptul de ecologism in Romania, ca fapte nu ideologie.

Protestele impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana le-am inteles, am fost si sunt de acord cu ele, pentru ca informatiile publice erau contradictorii, declaratiile reprezentantilor statului erau contradictorii, campania de advertising desfasurata de RMGC era una clar neconforma cu legalitatea (fapt dovedit pana la urma si de CNA), contractul semnat intre statul roman si Gabriel Resources arata destul de mult favoritism si nepricere.

Insa, in privinta gazelor de sist informatiile lipsesc. De ce lipsesc? 

Pentru ca zonele inca nu au fost explorate. Se estimeaza doar, nimic mai mult. Despre cat de periculoase sunt operatiunile de extragere a gazelor de sist nu voi vorbi, pentru ca nu cred sa fie mai periculoase decat extragerea gazelor conventionale sau a petrolului (tehnic vorbind nici nu sun, fractionarea hidraulica a rocilor fiind doar un proces ceva mai percutant decat obisnuita extragere de petrol).

Si tocmai de aici apare ipocrizia multora, sub pretextul unei gandiri si ideologii ecologiste!

Petrol in Romania se extrage de mai bine de o suta de ani, gaze la fel, panzele freatice de apa de mica adancime au fost mereu afectate de exploatari petrolifere! Va mai amintiti localitatea Lalosu din Valcea unde fantanile erau pline de titei si gaz, care sub soarele fierbinte al verii au luat foc?

Acolo din cauza secetei, panza freatica de apa a secat, titeiul si gazele din subteran s-au inflitrat ajungand pana la suprafata s.a.m.d. Insa totul pe cale naturala, fara interventia vreunui utilaj, chiar daca intreaga zona din sudul judetului Valcea este o uriasa exploatare petrolifera.

La fel in multe alte zone din intreaga tara, exista exploatari petrolifere, la fel de periculoase in caz de dezastru precum o exploatare de gaze de sist.

Ok, nu zic ca sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist, dar nici nu ma pot declara impotriva, pentru ca informatiile tehnice arata deocamdata ca intreg procesul este unul sigur, cel putin la fel de sigur ca extragerea petrolului. Da, in schimb, sunt ca tot romanul impotriva exploatarii gazelor de sist de catre straini, insa si aici e o tenta de ipocrizie, cea mai mare companie romaneasca, Petrom, apartinand tot strainilor.

De asta zic, se judeca cu jumatati de masura si doar in functie de conjunctura!

Toate pretextele si motivatiile despre ecologism si o Romanie verde, vin intr-un mod in care ma face sa am reale ingrijorari despre ceea ce inseamna ecologism in Romania! Adica pe de-o parte, mii de hectare de padure sunt rase de pa fata pamantului in mod abuziv de catre ”clanuri mafiote”, anual, in schimb de protestat se protesteaza pentru cativa copaci taiati in buricul la nu stiu ce oras (e doar un exemplu)!

Continuand aceeasi idee, ”protestam violent” impotriva unor exploatari a gazelor de sist invocand infestarea panzei freatice de apa, cand la mai putin de 1 km de case avem sonde ce extrag titei si care da, s-a dovedit ca au contribuit la infestarea apelor freatice din mai multe zone din tara.

Toate aspectele astea, detaliile, asociate cu multe altele, duc la o intrebare simpla:

-Pentru ce anume se protesteaza?

Bine ar fi sa fie doar dorinta de a proteja mediul, bine ar fi ca totul sa fie doar o lupta pentru protejarea resurselor Romaniei, insa, de la distanta, se observa doar o lupta de interese, nimic mai mult.

Nu pot, insa, sa nu spun ca ecologismul in Romania seamna din ce in ce mai mult a extremism, cand imediat cum s-a aflat in mass media despre cutremurele din judetul Galati, ecologisti ”cu zecile” au mers imediat in zona (bine, dupa vreo 2 saptamani) si au incurajat localnicii sa protesteze impotriva gazelor de sist, nici unii dintre ei neavand rabdarea sa astepte rezultatele seismologilor si geologilor, precum si explicatiile reale despre ceea ce a provocat acele cutremure.

La fel cum reale semne de intrebre si multe, foarte multe dubii, ridica si asocierea protestului impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana cu protestul impotriva exploatarii gazelor de sist. Bine, aici e parca ceva mai simplu, protestul s-a reusit in cele din urma a fi deturnat, dupa ce in prealabil s-au mai incercat diverse tehnici, ba’ o infiltrare de indivizi violenti, ba’ o dezinformare, ba’ o acaparare politica.

Chiar as vrea sa aud argumente solide, nu inchipuiri si fabulatii, nu ipoteze si insinuari, nu documentari oferite de publicatii CAnCA-nistice.

_______

Pentru ca articolul Ecologism in Romania, ca topic, se apropie de cerintele Blog Power 86 si mai ales de tema propusa de CZ, l-am inscris in competitie! 🙂

Alte articole pe acelasi topic:

ecologism in romania