Incepand de ieri, Google a facut pasul indelung asteptat si anume, a reusit in sfarsit sa lanseze platforma de comentarii adaptata pentru Blogger si bazata pe functionalitatea Google Plus!

Practic, este vorba de integrarea functionalitatii platformei de comentarii Google Plus, cu toate facilitatile aduse de aceasta, in special comentariile putand fi usor distribuite in reteaua de socializare, angajamentul in conversatii si discutii avand toate premisele sa creasca, mai ales pentru ca discutii publice de pe bloguri in care se face referire la articolele unui alt blogger vor aparea ca mentiuni/notificari pe blogul celui din urma!

Teoretic, noua platforma de comentarii Blogger ofera posibilitatea de a comenta real-time,practic insa mai e putin de asteptat pana acolo, asta pentru ca varianta lansata ieri este doar o varianta beta si are cateva mici hibe, in functie de traficul blogului unde este instalata! Noua platforma poate fi usor activata direct din dashboard-ul Blogger!

Extrapoland putin, noua platforma de comentarii Blogger+Google seamana izbitor de mult cu cea pusa la dispozitie de Facebook, cu diferentele bineinteles ca prima este mult mai bine adaptata comentariilor pe bloguri, ca este built-in (adica presetata) si comentariile sunt ale blogului nu ale Google (cum este in cazul platformei Facebook, care la dezinstalare face practic pierdute comentariile prin intermediul sau), si nu in ultimul rand designul care este clar cu mult peste ceea ce ofera Facebook!

Cumva, de fapt exista o parere generala asupra asta, Google incearca sa ispiteasca bloggerii sa ramana pe platforma Blogger, cu sau fara nume de domeniu propriu pentru blogurile lor, constienti fiind ca web-ul creatorilor de continut va concentra foarte mult atentia si energia cititorilor spre astfel de surse de informatii iar lor, celor de la Google, ca proprietari ai celui mai popular motor de cautare web din lume, le va fi mult mai usor sa trieze continutul in mod eficient, plus ca de pe Blogger nu pot fi aplicate tehnici Blackhat si chiar daca ar fi aplicate, in doar 24 de ore respectivele bloguri ar fi inchise permanent iar utilizatorul banat!

Ce incearca Google seamana foarte mult a monopol pe piata creatorilor de continut, evident pornind de la buna credinta si intentia de a cura foarte bine continutul si rezultatele propriului motor de cautare! Totusi, ceea ce deocamdata nu reuseste Google sa faca, este faptul ca nu poate oferi garantii de proprietate asupra intregului continut al blogurilor proprietarilor de drept! Blogul pe Blogger nu este al bloggerului, doar continutul acelui blog este al bloggerului, ca si cum casa este a ta dar terenul de sub casa este al altcuiva!

Bun, nu mai sunt carcotas, salutar pasul Google de a face in sfarsit pasul spre comentarii in modul Pro! 🙂

*ps:-este de asteptat si reactia WordPress.com

**surse de info si exemple