Cat de departe am ajuns?

Se prea poate sa-mi recapat pe viitor obisnuita de a participa la Blog Power, nu promit nimic insa daca se iveste ocazia, atunci de ce nu?! 🙂

Pentru editia cu numarul 53, Belgianca a propus o tema interesanta si al naibii de filosofica! Nu ca m-ar deranja, dar cand e vorba de filosofie ma tem ca online-ul nu are suficient spatiu pentru cat de mult pot dezvolta o idee(am exagerat, stiu, priviti doar partea nostima a expresiei)!

Viata alaturi de oameni!

Din cele mai vechi timpuri, au existat doua tipuri de oameni, cei carora le pasa si cei care nu dau doi bani pe viata, a lor sau a celor din jurul lor! Si totusi, ponderea fluctuand de foarte multe ori, oamenii au reusit sa reziste pana in ziua de azi! Da, stiu, si eu sunt uluit de cele realizate, dar oamenii chiar au reusit sa reziste pana in ziua de azi, ca specie, ca orice! Luand in considerare toata istoria speciei am putea constata cu usurinta ca oamenilor nu le-a fost usor sa reziste, mai ales in timpuri in care cei care dadeau doi bani pe viata se inmultisera al naibii de mult iar razboaiele, dorinta de a avea mai mult, ambitia de a fi superiori tuturor celorlalti oameni(as fi vrut sa zic semeni, dar nu era potrivit contextul) innegurasera de tot viitorul omenirii!

Mai conteaza cum, mai conteaza ce a trebuit sa sacrifice omenirea pentru ca azi sa poata avea pace, sa poata spera la un viitor linistit? Ar trebui sa conteze, dar cum aici este balantza.com nu-mi permit sa tin partea vreunei categorii de oamenii si chiar nu as vrea sa-i supar pe cei ce nu dau nici macar doi bani pe viata(oare ar da doi bani pe cele spuse de mine?)!

Un carusel in care punctul de sosire este reprezentat de finalul existentei fiecarui individ, cam asa vad eu viata alaturi de oameni, suisuri, coborasuri, niciodata opriri pe traseu, tot timpul inainte indiferent ca alergi sau stai viteza este mereu aceeasi pentru toti, timpul trece la fel pentru toti, depinde totul de cum valorificam fiecare portia noastra inchiriata de timp!

Ce ai schimba la oameni?

Nu stiu, imi pasa, dar nu stiu! Stiu doar ce as schimba la mine! Nu-mi pot permite judecati care sa vizeze pe altii, pentru ca nu ma consider superior lor si pana la urma cine sunt eu sa-i judec?! Pot presupune, pot specula, pot dezbate, pot filosofa, dar in cele din urma chiar stiu eu ce e bine si ce nu, chiar daca si binele si raul sunt doar plasmuiri ale propriilor temeri fiecarui individ in parte?!

Pot cu siguranta sa respect, oameni si reguli facute de majoritate, de societate! Daca pot ajuta la imbunatatirea respectivelor reguli atunci o fac, daca nu, atunci tac  -si respect ce au decis altii care au fost mai intelepti ca mine!

-Incotro crezi ca se indreapta omenirea?

Inainte, pentru omenire exista doar inainte! Nu stiu incotro se indreapta dar sper sa se indrepte intr-acolo unde mojicia, lasitatea, falsitatea, prostia, hotia, criminalitatea, specula, dorinta de superioritate sa ramana doar niste cuvinte simple intr-un dictionar invechit de timp si timpuri!

E greu dar nu imposibil desi pare a fi imposibil, mai ales ca omenirea nu a evoluat prea mult, doar uneltele folosite de oameni au cunoscut cu adevarat evolutia, in rest aceleasi instincte primare combinate cu insusiri genetice ce pot pune la indoiala orice urma de superioritate a speciei fata de restul vietuitoarelor pe pamant!

 Cat de departe am ajuns?

 

6 Comments

 1. Florina R. Reply

  Foarte bine ai spus, Liviu ! Rasa umana trebui sa se indrepte doar spre inainte (hihi, ca sa fac un joc de cuvinte; nu că s-ar putea îndrepta și înapoi), pentru că asta e logica evoluției și a progresului. Doar că… depinde care progres: cel tehnologic, sau cel moral ? Ar fi tare bine (și tare simplu) dacă cele două ar coincide ! Din păcate, simplitatea e un lux rar întâlnit în zilele noastre.

  Citind articolul tău, nu știu de ce, m-am gândit la filmul ”Avatar”, care mie mi-a plăcut enorm ! Acolo era vorba exact de cele două tipuri de progres…

  Oricum, articolul tău spune lucruri simple și adevărate despre probleme complexe… și nerezolvate ! Tocmai de aceea, îl voi vota. 🙂

 2. Liviu Bimbea Reply

  „Venind pe lume, fiecare om e învestit cu o misiune măruntă sau de mare însemnătate, dar îndeobşte neştiută de el însuşi, şi pe care firea sa, legăturile cu semenii săi, întâmplările neprevăzute ale vieţii sale îl împing s-o îndeplinească, fără ştirea lui, dar cu iluzia că e slobod să facă ce vrea“…
  Maurice Druon, „Regii blestemaţi“

  • Vorbe intelepte, multumesc ca mi le-ai impartasit tizule! 🙂

 3. Multumesc Florina! Stiam ca suntem pe aceeasi lungime de unda si ma bucur sa aflu ca gandurile mele sunt apreciate in toata sinceritatea lor!

  Filmul Avatar a lansat mai multe mesaje in ”eter” insa nu foarte multi au fost capabili sa le perceapa, asta desi filmul a fost mai mult decat o poveste SF!

 4. Eu una cred ca involuam. Asa, ca specie, in general. Tocmai ce am vizionat un reportaj despre cum noile moduri de comunicare si felul in care sunt folosite de tanara generatie impacteaza in mod negativ memoria si concentrarea. “Inainte” poate fi si marginea unui cerc atata vreme cat avem doar impresia ca inaintam pe o suprafata plata …

 5. Diana Percă Reply

  “doar uneltele folosite de oameni au cunoscut cu adevarat evolutia”. Adevar graiesti! ;))

  Interesant articol!

Leave A Reply

Navigate