S-a scris istorie. Ăsta este cuvântul zilei, istorie. Curg râuri de superlative în mass media din România şi întreaga Europă pentru ceea ce ieri au reuşit românii să facă.

Curg aprecierile pentru faptul că românii au luptat, fără menajamente şi într-un număr foarte mare, pentru a-şi scăpa ţara din mâinile oligarhiei şi corupţiei.

Curg aprecierile pentru români. Pentru faptul că au luptat, din nou, pentru democraţie, pentru drepturi şi pentru respectarea drepturilor. Pentru faptul că au stăvilit extremismul. Pentru că au câştigat.

Aprecieri venite şi pentru faptul că românii au arătat ieri că sunt uniţi şi că nu au uitat, nicidecum, ororile comunismului. Şi că, indiferent de ceea ce a fost în ’89, revoluţie ori lovitură de palat, românii ştiu că părinţii lor au murit pentru a doborî comunismul şi au luptat tocmai pentru ca acest fapt să nu fi fost în van.

Sunt multe de spus pentru ceea ce ieri au reuşit să facă românii de pretutindeni. Pentru ceea ce am reuşit să facem.

Însă, peste toate: – Mulţumim Diaspora, mulţumim românilor care nu au uitat de ţara lor, de neamul lor!

Este mare lucru, mare lucru. Nici cel mai optimist român nu se gândea ieri că vor reuşi atâţia oameni, atâţia români din Diaspora să treacă peste orgolii, peste dureri şi umilinţele suferite, şi să lupte pentru ţara lor.

Pe de altă parte, nici nu vreau să-mi închipui ce urma să se întâmple aseară în marile oraşe din România dacă rezultatul alegerilor ar fi fost altul. Zeci de mii de oameni ieşiţi în stradă, fără să-i cheme cineva. În Bucureşti, Sibiu, Cluj şi alte oraşe. Toţi ieşiţi pentru a arăta că sunt gata să ducă o luptă “la baionetă” dacă este necesar.

Nu ştiu cum a fost în alte oraşe, însă în Sibiu, Jandarmeria ori Poliţia au arătat că sunt şi ei în stradă pentru a sărbători cu oamenii. Nicidecum pentru a demonstra forţă, nicidecum pentru a provoca în vreun fel (aşa cum se zvonea că va fi în Bucureşti).

Şi nu, nu trebuie marşat pe ideea că a fost desemnat câştigătorul pe baza voturilor din zone istorice. Că Ardealul a fost cu Iohannis iar Moldova cu Ponta. Este o prostie, foarte periculoasă. Datele arată că de fapt, domnul Klaus Iohannis a câştigat în zone unde în primul tur “culoarea câştigătoare fusese roşul”.

Euforia, însă, trebuie să treacă repede. Trebuie să înceapă, cu adevărat, schimbarea.

Schimbarea în atitudine, în stilul de viaţă. Schimbarea în modul de administrare locală şi regională. Schimbare în bine, în tot.

De acum, trebuie să înceapă un calm atipic balcanilor. Atenţia şi energia trebuie să fie canalizate pentru a construi o Românie mai bună, aşa cum o visăm cu toţii. Ăsta este mesajul, încă nespus, al domnului Klaus Iohannis.

Din stradă am simţit că mulţi români încă nu au înţeles asta. Dar, nu-i bai, o vor înţelege cât de curând, când vor vedea normalitatea şi respectul instaurandu-se în viaţa lor.

Avem de muncă, avem de vindecat o ţară bolnavă. Dar suntem optimişti, pentru că cea mai grea operaţie am reuşit-o.

Nu trebuie să uităm, totuşi, că în România există fantastic de mulţi oameni săraci. Atât de săraci încât îşi cedează drepturile cetăţeneşti pentru câteva kg de alimente. Şi, nu-i putem condamna. Atunci când foamea îţi străpunge stomacul, principiile şi virtutea nu-ţi mai sunt aliaţi. Însă, îi putem ajuta. Să simtă şi ei că fac parte dintr-o mare familie.

La fel, nu trebuie să uităm (şi sigur nu o vom face) de umilinţa la care au fost supuşi românii din Diaspora de către Guvernul României. O astfel de umilinţă nu trebuie uitată. Iar “pedeapsa” trebuie aplicată. Şi pentru ei, pedeapsa nu poate înseamnă altceva decât demisia.

Le vom face pe toate, cu calm şi cu înţelepciune.

Deocamdată spun doar atât: – Bună dimineaţa România! Bună dimineaţa Diaspora!

*ps: – încetaţi cu folosirea limbii germane atunci când vă adresaţi domnului Iohannis. Îl sfidaţi, îl jigniţi cu astfel de adresări. Vorbiţi-i româneşte. În fond, este Preşedintele românilor.

*pps: – Social Media din România a demonstrat o forţă uriaşă. Facebook şi Twitter au arătat şi în România, ceea ce au arătat şi în alte ţări. Au ajutat efectiv la coalizarea românilor împotriva unui sistem de fraudare a alegerilor. Online-ul a arătat o forţă pe care doar puţini o ştiau.

10548096_1138587229500471_4631256383337231895_o

*sursa ultima foto