Bitcoin. Un sistem financiar liber sau doar o uriasa spalare de bani?

Bitcoin sau moneda oficiala a internetului (nu cred ca exagerez numind-o asa) a fost creata in 2009 de catre un grup de persoane reunite sub un pseudonim comun, Satoshi Nakamoto! Multi considera chiar si azi, la aproape 4 ani de la lansare ca Satoshi Nakamoto este doar o persoana, una singura, si nu un grup de persoane, dar asta e alt discurs!

Ce este Bitcoin? O moneda virtuala creata de un program open-source, program ce ruleaza pe computere din intreaga lume! Practic Bitcoin este construt dintr-o serie de altgoritmi matematici, generati de respectivul program open-source rulat intr-o retea P2P!

Ca si sistem, Bitcoin este menit sa lucreze in afara sistemului financiar intermediat de banci si guvernele fiecarei tari in parte, fiind practic o retea globala, la care orice computer are acces, fara a fi supusa legislatiei sau regulilor financiare ale sistemului bancar mondial!

Cum functioneaza?

Procesul este unul foarte complex, iar o simplificare a sa ar insemna o informare gresita! Bitcoin ruleaza pe un software criptat intr-o retea per-to-per, fara a avea servere centrale si deci fara a fi influentat in vreun fel de alti factori decat cei pur matematici setati ca baza a programului, totul cu scopul de a derula plati online imposibil de urmarit si de a nu fi sub incidenta sistemului fiscal bancar! Practic dobanzile, interesele, comisioanele, taxele nu pot fi aplicate acestei monede!

De ce Bitcoin?

Pentru multi Bitcoin a reprezentat evitarea sistemului bancar dar si fiscal impus de fiecare guvern in parte! Incepand cu vara anului 2012, moneda digitala Bitcoin a capatat si mai mult increderea oamenilor, foarte multi alegand sa intre in acest program!  Poti cumpara sau vinde Bitcoin pe mai multe site-uri oficiale pe care se bazeaza programul, totul derulat prin transferuri bancare! Avantajul acestei monede este acela ca este o moneda ”verde” asa cum in America anilor 1800 se incercase crearea dolarului liber de sub incidenta sistemului central bancar! Valoarea monedei creste de la ora la ora, insa in spate fiind de fapt un software este greu de anticipat evolutia acesteia, cert este insa ca un Bitcoin valoreaza acum mult peste 150 de dolari!

Posibila spalare de bani?

Este o afirmatie oarecum greu de monstrat! Asa cum era de asteptat, serviciile secrete din intreaga lume, de fapt politia din intreaga lume, au departamente special create pentru a superviza activitatea online!

Dubiile au planat inca de la inceput, insa in ultima vreme interesul a crescut enorm, direct proportional si cu cresterea valorii aceste monede digitale! Practic, exista atat de multe magazine online care accepta plata cu Bitcoin astfel incat o persoana poate cumpara servicii sau produse de aproape oriunde din lume! Droguri, arme, dispozitive explozive, produse pentru care nu se platesc taxe fiscale sau a caror vanzare este ilegala, toate putand fi accesibile oricarui posesor de Bitcoin!

De ce spalare de bani? Iata un posibil circuit:
– X cumpara 5 BTC pentru care plateste 500 de dolari – cu cei 5 BTC cumpara mai apoi, online, produse de pe un site din tara Y – cei 5 BTC primiti de respectivul site sunt mai apoi re-vanduti contra a 480 de dolari – cei 480 de dolari sunt mai apoi investiti in actiuni sau tranzactii bursiere pentru ca dupa o scurta perioada de timp sa fie retrasi ca bani curati (justificabili si controlati de sistemul fiscal central)

*nota: BTC=prescurtarea de la BITCOIN

          exemplul de mai sus a folosit cifre si sume aleatorii

Pentru cei care au cat de cat cunostinte despre evenimente si fapte din trecut, desconspirate si mai apoi facute publice de Politie, exemplul de mai sus este mai mult decat concludent!

Care este de fapt situatia?

Este greu de spus, de fapt totul se rezuma la supozitii si presupuneri, unele fondate iar altele mai putin fondate! Cert este ca prin modul sau de concepere, sofware-ul pe care ruleaza BTC este unul care azi inglobeaza cel putin cateva sute de mii de computere din intreaga lume iar o urmarire pas cu pas a tranzactiilor si finalitatii acestor tranzactii este aproape imposibila!

In incheiere!
Cele spuse mai sus nu sunt decat rezultatul unei ”mini-investigatii” personale, exemplul este unul cu rol informativ, fiind posibil ca unele detalii sa fie eronate, insa in principiu, pe scurt, cam asta este lumea Bitcoin!

Pana una alta, Bitcoin reprezinta o reala sursa de venit pentru multi, foarte multi dintre cei ce folosesc BTC fiind oameni de buna credinta care cumpara sau vand produse sau servicii prin intermediul platilor cu BTC!

Iata si cateva clipuri explicative:

 

surse explicative: