Daca pentru multi dintre semenii nostri sintagma ”iti este urmarit telefonul” este sinonima cu ”cineva, un strain, care sta lipit cu urechea de un al treilea receptor conectat la convorbire in timpul acesteia”, realitatea este insa complet diferita!
Nimeni nu urmareste telefoanele in asa fel incat sa asculte convorbirile, ori daca se face asa ceva atunci cei care fac asta sunt fie Politia, agentii guvernamentale si de securitate, insa toate actioneaza astfel numai cu mandat judecatoresc si numai daca propiretarul telefonului este suspectat/invinuit de ”ceva”! -sau cel putin asta prevede legea! 🙂
Scandalul izbucnit in SUA acum cateva saptamani, in urma caruia s-a dovedit ca NSA (Agentia Nationala de Securitate Americana) intercepteaza si urmareste telefoanele, dar si activitatea online a cetatenilor americani si nu numai, a ajuns de ieri si in Europa, in principal in Germania!
Lasand deoparte restul scandalului, aveti o intreaga colectie de articole si aici pe Balantza, jurnalistii germani au vrut sa arate ce inseamna cu adevarat sintagma ”telefon urmarit”!
Sub deviza ”meta-data nu conteaza?’‘, parlamentarul german Malte Spitz a cerut companiei nationale de telefonie, Deutsche Telekom sa-i ofere datele complete ale activitatii telefonului sau, pe care mai apoi le-a facut publice prin intermediul Zeit Online!
Rezultatul? Oarecum infiorator!
Pentru a intelege ce vreau sa zic, este nevoie sa urmariti firul povestii pana pe publicatia germana, acolo unde exista un player si pe care accesandu-l puteti intelege ca de fapt un telefon urmarit inseamna o existenta urmarita pas cu pas, si ca in orice moment, o agentie guvernamentala sau mai rau, o terta parte, poate specula o anume situatie stiindu-ti in orice clipa locatia!
Urmariti aplicatia de pe Zeit Online!
*acesta a fost Pulsul Zilei in Online!
Pai vrem internet pe smartphon tot timpul, vrem aplicatii de navigare, vrem aplicatii care sa poata bloca telefonul in cazul unui furt dar ne suparam ca ni se afla tot timpul locatia. Nu-i aici si o mica doza de ipocrizie din partea noastra ?
Privind din unghiul acesta, da, ai dreptate Petre! 🙂
Problema nu este ca telefoanele sunt urmarite, monitorizate sau cum naiba s-o mai numi, asta e oricum imposibil de schimbat deocamdata pentru ca orice conexiune cu celulele de telefonie mobila sau satelit creeaza ”urme” matematice, date transmise automat intre terminal si centrul de coordonare a transmisiunilor de date! Problema este ca datele (meta-data) vin colectate si mai apoi studiate, analizate ori asta incalca niste drepturi cetatenesti!
Supararea cea mare consta in faptul ca datele astea vin monitorizate si de altii, nu numai de propriul guvern, cel putin asta reiese din atitudinea nemtilor!
Oricum, daca ar fi vorba despre oameni de rand, nu ar mare suparare/scandal, dar daca e vorba despre politicieni si oameni de afaceri, apai se face taraboi mare! :)))
Om de rand, si n-ai stres. Chestie e alta. Stabileste cu un prieten si pe care sa il suni zilnic, de preferat din alta tara, si sa vorbesti timp de ceva saptamani, despre anumite atentate. Posibile atentate teroriste. Asa doar asa la caterinca, sa vezi cum functioneaza. Eu fac pariu ca in scurt timp incepe sa te urmareasca. Nu mai stiu unde citisem, dar se folosesc de anumite semnale, coduri,.. nu stiu cum sa le zic.. pentru a intercepta ceva anume. Ca nu pot ei inregistra si asculta miliarde de utilizatori. E ca si la mail. Daca scrii ceva „terorism””atentat” etc in continut, e posibil ca la un moment dat sa activezi un semnal. Probabil se folosesc de algoritimi foarte avansati cu care pot face acest lucru. Toate mail-urile si apelurile sunt filtrate. Altfel nu se explica.
Ca sa dau un exemplu banal. Pui ca filtru spam, un cuvant anume. Daca acel cuvant face parte din continutul comentariului, comm-ul va fi marcat ca spam. Acelasi lucru e si in cazul de fata. Asta pentru mase de persoane. Ca vor sa il asculte special pe Gigel, e partea a doua.
Interesanta problema asta…