Daca pentru multi dintre semenii nostri sintagma ”iti este urmarit telefonul” este sinonima cu ”cineva, un strain, care sta lipit cu urechea de un al treilea receptor conectat la convorbire in timpul acesteia”, realitatea este insa complet diferita!

Nimeni nu urmareste telefoanele in  asa fel incat sa asculte convorbirile, ori daca se face asa ceva atunci cei care fac asta sunt fie Politia, agentii guvernamentale si de securitate, insa toate actioneaza astfel numai cu mandat judecatoresc si numai daca propiretarul telefonului este suspectat/invinuit de ”ceva”! -sau cel putin asta prevede legea! 🙂

Scandalul izbucnit in SUA acum cateva saptamani, in urma caruia s-a dovedit ca NSA (Agentia Nationala de Securitate Americana) intercepteaza si urmareste telefoanele, dar si activitatea online a cetatenilor americani si nu numai, a ajuns de ieri si in Europa, in principal in Germania!

Lasand deoparte restul scandalului, aveti o intreaga colectie de articole si aici pe Balantza, jurnalistii germani au vrut sa arate ce inseamna cu adevarat sintagma ”telefon urmarit”!

Sub deviza ”meta-data nu conteaza?’‘, parlamentarul german Malte Spitz a cerut companiei nationale de telefonie, Deutsche Telekom sa-i ofere datele complete ale activitatii telefonului sau, pe care mai apoi le-a facut publice prin intermediul Zeit Online!

Rezultatul? Oarecum infiorator!

Pentru a intelege ce vreau sa zic, este nevoie sa urmariti firul povestii pana pe publicatia germana, acolo unde exista un player si pe care accesandu-l puteti intelege ca de fapt un telefon urmarit inseamna o existenta urmarita pas cu pas, si ca in orice moment, o agentie guvernamentala sau mai rau, o terta parte, poate specula o anume situatie stiindu-ti in orice clipa locatia!

Urmariti aplicatia de pe Zeit Online!

*acesta a fost Pulsul Zilei in Online!