Bitcoin sau moneda oficiala a internetului (nu cred ca exagerez numind-o asa) a fost creata in 2009 de catre un grup de persoane reunite sub un pseudonim comun, Satoshi Nakamoto! Multi considera chiar si azi, la aproape 4 ani de la lansare ca Satoshi Nakamoto este doar o persoana, una singura, si nu un grup de persoane, dar asta e alt discurs!
Ce este Bitcoin? O moneda virtuala creata de un program open-source, program ce ruleaza pe computere din intreaga lume! Practic Bitcoin este construt dintr-o serie de altgoritmi matematici, generati de respectivul program open-source rulat intr-o retea P2P!
Ca si sistem, Bitcoin este menit sa lucreze in afara sistemului financiar intermediat de banci si guvernele fiecarei tari in parte, fiind practic o retea globala, la care orice computer are acces, fara a fi supusa legislatiei sau regulilor financiare ale sistemului bancar mondial!
Cum functioneaza?
Procesul este unul foarte complex, iar o simplificare a sa ar insemna o informare gresita! Bitcoin ruleaza pe un software criptat intr-o retea per-to-per, fara a avea servere centrale si deci fara a fi influentat in vreun fel de alti factori decat cei pur matematici setati ca baza a programului, totul cu scopul de a derula plati online imposibil de urmarit si de a nu fi sub incidenta sistemului fiscal bancar! Practic dobanzile, interesele, comisioanele, taxele nu pot fi aplicate acestei monede!
De ce Bitcoin?
Pentru multi Bitcoin a reprezentat evitarea sistemului bancar dar si fiscal impus de fiecare guvern in parte! Incepand cu vara anului 2012, moneda digitala Bitcoin a capatat si mai mult increderea oamenilor, foarte multi alegand sa intre in acest program! Poti cumpara sau vinde Bitcoin pe mai multe site-uri oficiale pe care se bazeaza programul, totul derulat prin transferuri bancare! Avantajul acestei monede este acela ca este o moneda ”verde” asa cum in America anilor 1800 se incercase crearea dolarului liber de sub incidenta sistemului central bancar! Valoarea monedei creste de la ora la ora, insa in spate fiind de fapt un software este greu de anticipat evolutia acesteia, cert este insa ca un Bitcoin valoreaza acum mult peste 150 de dolari!
Posibila spalare de bani?
Este o afirmatie oarecum greu de monstrat! Asa cum era de asteptat, serviciile secrete din intreaga lume, de fapt politia din intreaga lume, au departamente special create pentru a superviza activitatea online!
Dubiile au planat inca de la inceput, insa in ultima vreme interesul a crescut enorm, direct proportional si cu cresterea valorii aceste monede digitale! Practic, exista atat de multe magazine online care accepta plata cu Bitcoin astfel incat o persoana poate cumpara servicii sau produse de aproape oriunde din lume! Droguri, arme, dispozitive explozive, produse pentru care nu se platesc taxe fiscale sau a caror vanzare este ilegala, toate putand fi accesibile oricarui posesor de Bitcoin!
De ce spalare de bani? Iata un posibil circuit:
– X cumpara 5 BTC pentru care plateste 500 de dolari – cu cei 5 BTC cumpara mai apoi, online, produse de pe un site din tara Y – cei 5 BTC primiti de respectivul site sunt mai apoi re-vanduti contra a 480 de dolari – cei 480 de dolari sunt mai apoi investiti in actiuni sau tranzactii bursiere pentru ca dupa o scurta perioada de timp sa fie retrasi ca bani curati (justificabili si controlati de sistemul fiscal central)
*nota: BTC=prescurtarea de la BITCOIN
exemplul de mai sus a folosit cifre si sume aleatorii
Pentru cei care au cat de cat cunostinte despre evenimente si fapte din trecut, desconspirate si mai apoi facute publice de Politie, exemplul de mai sus este mai mult decat concludent!
Care este de fapt situatia?
Este greu de spus, de fapt totul se rezuma la supozitii si presupuneri, unele fondate iar altele mai putin fondate! Cert este ca prin modul sau de concepere, sofware-ul pe care ruleaza BTC este unul care azi inglobeaza cel putin cateva sute de mii de computere din intreaga lume iar o urmarire pas cu pas a tranzactiilor si finalitatii acestor tranzactii este aproape imposibila!
In incheiere!
Cele spuse mai sus nu sunt decat rezultatul unei ”mini-investigatii” personale, exemplul este unul cu rol informativ, fiind posibil ca unele detalii sa fie eronate, insa in principiu, pe scurt, cam asta este lumea Bitcoin!
Pana una alta, Bitcoin reprezinta o reala sursa de venit pentru multi, foarte multi dintre cei ce folosesc BTC fiind oameni de buna credinta care cumpara sau vand produse sau servicii prin intermediul platilor cu BTC!
Iata si cateva clipuri explicative:
surse explicative:
Sa fiu sincer, mi se pare un 2 in 1. Este ceva inovativ si liber dar si o spalare de bani de care vor profita multi 🙂
@Laurentiu Iancu – deja profita foarte multi 😉
Multi vorbesc plini de entuziasm cum un bitcoin va ajunge intre 1000 si 10000 dolari, eu zic ca e un pas inainte dar insuficient la momentul actual, cu volatilitatea sa e greu sa privesti bitcoin-ul ca moneda cum se mai zice, e mai mult ceva de genul aurului, metalelor pretioase. Daca vrei sa faci tranzactii, sa vinzi in bitcoin ce faci, azi e 0.0005 BTC pachetul de hosting, maine 0015 BTC, poimane 1 BTC, la urmatorul invoice 0.000007 BTC. Deocamdata e doar paradisul, iadul speculantilor si bucuria hackerilor care spera sa fure niste bani fara sa fie prinsi, profitand de faptul ca odata trimisi BTC sunt buni trimisi, nu-i poti recupera pe motiv de greseala, furt, tranzactie neautorizata. Apoi marea slabiciune a BTC e ca toti vor sa tina de BTC nu sa ii puna in circulatie, specula, ca daca ajunge 1000, daca mai mult.
@Mariusel : -da, ideea si logica ta sunt foarte bune! Uite o alta chestie, apropo de fluctuatia valorii unui BTC: -teoretic nu ar trebui sa fie mai mult de 21 milioane de bitcoini, practic, pentru ca este un program software si deci lucreza si pe zecimale, sutimi, miimi, descoperim ca de fapt pot fi, atentie, 21000 de miliarde de bitcoini, astfel ca daca acum un an se puatea vine doar 1 BTC, azi se poate vinde si 0,01 BTC si cu siguranta peste un an pragul va scadea si la 0,0001 BTC, creandu-se deci un alt sistem monetar, unul imposibil de gestionat! Iti dai seama ce si bancile tot cu calculatoare (pc-uri) lucreaza si genereaza bani, efectiv, cu orice operatiune facuta, mai ales cu cele de imprumut, si tot nu reusesc sa gestioneze eficient intreg volumul de bani, existand pierderi uriase (mai ales in anii premergatori crizei), atunci zic eu ca nici BITCOIN cu tot softul sau nu va reusi sa fie mai eficient! Bine, asta pornind de la prezumtia de nevinovatie, desi e putin cam hazardata o astfel de abordare!