Se pare ca da, se pare ca atat dependenta de Facebook cat si dependenta de online ne afecteaza nu numai viata dar si sanatatea, asta pentru ca daca as fi zis ca numai viata atunci mi-ati fi replicat ca e normal sa ne afecteze viata, prin prisma timpului petrecut/irosit!
Specialistii de la Mashable impreuna cu o echipa de analisti au realizat un infografic menit sa evidentieze cativa factori cheie referitori la impactul avut asupra sanatatii mentale si nu numai, datorat dependentei de online si mai ales dependentei de Facebook! Dincolo de a fi o reclama negativa, se cuvine totusi sa luam in seama cele spuse de catre specialisti, pentru ca multe chiar au sens, chiar isi gasesc veridicitatea intr-un mod logic, fara a mai fi nevoie de nicio verificare!
Selectand cateva dintre informatiile oferite, mi s-au parut a fi extrem de interesante urmatoarele:
– pe Facebook cauti oportunitati de socializare pura, sexuale sau profesionale, insa oricare dintre ele ai cauta, atunci cand intri in contact cu o persoana, fie chiar si printr-un simplu ”like” primit, creeaza in corpul nostru un mic implus de dopamina, fiecare astfel de impuls ne incarca la propriu de energie, ne ”dopeaza” pur si simplu cu dorinta de a interactiona! Efectul este unul similar unei doze(nu a fost specificata cantitatea) de heroina, metadona sau orice alt halucinogen! Este lesne de inteles rezultatul unei expuneri indelungate!
-dependentii de internet au cu 10-20% mai putine zone din creier responsabile cu functiile locomotorii, memorie, conversatie vocala, emotii si alte simturi! Practic, nefolosind acele functii, acestea devin atrofiate, creierul dezvotand in schimb pe cele frecvent folosite!
-aproximativ 30% dintre tinerii chinezi, taivanezi si coreeni sunt dependenti de internet(oare ce procent o fi la romani?)
-in 2013, in SUA, dependenta de internet va fi considerata o boala mentala! Numele in engleza imi pare foarte interesant:- IAD( Internet Addiction Disorder);
-utilizatorii de internet, adica cei dependenti, acuza o reala scadere a puterii de concentrare! (mi se pare insa cumva o gogomanie, pentru ca ei in realitate sunt concentrati la activitatile considerate interesante de catre ei);
-dependentii de internet(cei considerati cazuri grave) au nevoie de aproximativ 8 ore si jumatate sa citeasca un text printat pe foaie de hartie(asta imi suna ca un test pentru oricine vrea sa se verifice daca este deja dependent sau nu)!
Restul informatiilor le gasiti in infografic!
In final, cred ca foarte bine era ca specialistii sa clarifice oarecum si cam ce inseamna dependent de internet, prin prisma timpului petrecut sau in functie de ce alt factor poate fi facuta categorisirea?! Insa, recunosc, multe dintre cele evidentiate chiar isi au sens, poate prin asta explicandu-se si devierile comportamentale ale multora ce activeaza in online, incepand de la limbaj intortocheat, necoerent, pana la atitudine mereu negativista, tendinta de argumenta contradictorie sau pur si simplu tendinta de ”atotstiutor”!
Studiul asta mi se pare un pic prea prapastios. „Dependentii de internet au cu 10-20% mai putine zone din creier responsabile cu functiile locomotorii, memorie, conversatie vocala, emotii si alte simturi”… cred ca asta e valabil pentru toti care au un job care presupune munca la computer – content writeri, it-isti, graficieni, onlineri de tot felul – minimum 8 ore pe zi, nu doar pentru cei ce folosesc Facebook-ul sau navigheaza pe net. Imi petreceam si cate 11 ore la computer cu putine pauze (nu e sanatos pentru ochi, asta sigur), dar n-am avut probleme sa citesc un text printat :)). Iar partea aia cu devierile comportamentale… le-am remarcat in orice mediu solicitant, cu multa treaba si mult stres indus de manageri prosti. Tendinta de autoaparare e sa le stii pe toate (ca sa nu fii prins pe picior gresit), pe un fond de nemultumire care se traduce fie prin ciufutenie ostila si tacuta, fie prin isterie.
Sunt de acord, de asta am si specificat pe final ca se cuvenea o amanuntire mult mai eficienta a ceea ce inseamna ”internet addicted”! 🙂