Titlul subliniaza ceva de genul „daca Facebook nu mai merge atunci Youtube e alternativa perfecta”, ceea ce in realitate pare ca se si intampla iar Youtube pare a deveni reteaua preferata a brandurilor.

Spun asta nu pentru ca prezenta in Social Media a brandurilor ar fi directionata fortat, in ultima vreme, spre Youtube, asta insemnand creare de canale de brand care sa fie crescute, intretinute, promovate. Spun asta pentru ca bugetele alocate promovarii pe Youtube tind sa devina din ce in ce mai mari.

Emarketer anunta in decembrie anul trecut ca Youtube a incasat circa 6 miliarde de dolari din advertisingul realizat de branduri in retea. In mod cert, pentru a ajunge la suma asta a contribuit si faptul ca majoritatea campaniilor de pe Youtube se fac prin intermediul Adwords si bineinteles prin acelasi sistem super-complex dar totodata eficace.

Poate parea a fi o afirmatie hazardata, insa cateva analize de piata releva o stare destul de clara si anume ca Facebook desi castiga destul de bine din advertising, pierde totusi teren in fata Adwords si Youtube (TrueView). Motivul principal, cred eu, este ca ultimile doua ofera rate de conversie mult mai mari decat Facebook. Si, indiferent de bugetele disponibile pentru advertising, parca tot mai bine e ca sa si convertesti, sa vinzi, decat doar sa afisezi reclame pe „ziduri”.

Pentru cei care inca au lacune de informatii, trebuie stiut faptul ca Youtube este al doilea mare motor de cautare web, dupa Google. E drept, este un motor de cautare cu circuit inchis si care are si functionalitate de retea de socializare. De altfel, desi inca putin mediatizata, optimizarea pentru motorul de cautare Youtube este destul de complexa (si importanta), aproape devenind o meserie in sine, la fel ca optimizarea pentru Google.