61324236

Se prefigureaza o situatie destul de periculoasa. Nu vreau sa agit spiritele, departe de mine gandul, insa se pare ca noua combinatie din coalitia de guvernamant din Romania tinde sa creeze o situatie nu tocmai placuta.

Intrarea UDMR la guvernare alaturi de USD, in care partidul ce teoretic trebuie sa apere drepturile minoritatii maghiare va ocupa un post de vice-premier si doua locuri de ministri la Cultura si Mediu pare a fi un pas gresit pentru Romania.

Spun asta pentru ca, personal, consider complet inoportuna si nepotrivita numirea in functie de ministru al Culturii un reprezentat al unui partid ce reprezinta o populatie minoritara. Riscul este unul real, indiferent de cat de bine intentionati ar fi UDMR-istii.

Nu am nimic cu ungurii, nici cu maghiarii de pe teritoriul Romaniei, insa am ceva cu UDMR si cu pozitia politica complet hazardata pe care si-o asuma de fiecare data, trecand din stanga in dreapta si viceversa, de fiecare data cand situatia o cere, ca intr-un real exemplu de traseism politic.

Sa lasi Ministerul Culturii la-ndemana unui partid ce reprezinta minoritatile seamana, pastrand proportiile, cu o situatie fantastica, spre exemplu cu cea in care Biserica Ortodoxa Romana ar fi condusa de un musulman.

La fel, Ministerul Mediului mi se pare iarasi o caciula mult prea mare pentru un partid atat de mic, asta in conditiile in care membri UDMR sunt banuiti de trafic de influenta, si nu numai, in ceea ce presa numeste generic „Marea Defrisare” din ultimii 10 ani a padurilor tarii.

Despre postul de vicepremier nu ma pronunt, oricum este penibil ca un guvern sa aiba un prim-ministru si inca 4 vice-premieri. Deci nu unul, nu doi ci 4 (patru).

In conditiile date, consider justificata teama multora ca in curand romanii ce vor dori sa lucreze in judetele Harghita, Covasna sau Mures vor avea nevoie de translator sau de lectii de limba maghiara. Spun asta pentru ca disperarea USD (asa pare, disperare) de a-si mentine majoritatea absoluta in Parlament poate duce sau chiar va duce la concesii, in dezavantajul populatiei romane.