In urma cu mai bine de o luna de zile TVR a decis deschiderea unui canal propriu de Youtube, canal unde sa listeze o intreaga colectie de reportaje si interviuri din arhiva TVR, colectata de-a lungul a mai bine de jumatate de secol de functionare a televiziunii publice din Romania.

Pasul este unul bun, parerea mea, chiar daca exista destul de multi sceptici care considera ca TVR va pierde multi bani din drepturile de redifuzare, asta din cauza ca acum orice webmaster poate afisa pe propriul site unul din reportajele pentru care in trecut ar fi trebuit sa plateasca o suma frumusica!

TVR poate folosi Youtube pentru a castiga niste banuti din afisarea de reclame pe acele clipuri, metoda de monetizare disponibila acum si in Romania, ori asta inseamna ceva, in conditiile in care acceptam ideea ca poate exista oameni ce vor si sunt interesati sa vada astfel de reportaje. Personal, cred ca sunt destui cei care vor dori sa vada sau sa revada astfel de materiale, extrem de valoroase din punct de vedere cultural.

Problema apare insa in momentul in care anumiti webmasteri nu se vor multumi sa preia doar codul html pus la dispozitie de Youtube si sa afiseze clipurile pe site-urile lor, ci vor face ceva mai mult de atat, le vor descarca pe desktop pentru ca mai apoi sa le urce pe site-urile proprii, fentand astfel ”sistemul”! Bineinteles, tehnica este ilegala, TVR poate, si cu siguranta o va face, invoca drepturile de autor, cerand eliminarea ”pirateriei”, insa in acel moment va porni o intreaga morisca birocratica si institutionala, care ce-i drept, in Romania, se misca destul de greu.

Ramane de urmarit evolutia acestei ”mutari” in online a arhivei TVR si poate cei care vor ”embed-ui” clipurile respective pe propriile site-uri vor renunta la avaritie si vor respecta drepturile de autor!