Am să exagerez ori poate nu, în rândurile următoare. Depinde de percepţia fiecăruia şi de cât este de capabil să găsească esenţa unor fraze simplu scrise dar complexe prin ceea ce transmit.

Urmărind “Plimbarea Libertăţii” de ieri, în care angajaţii Antena 3 împreună cu alte câteva sute de persoane au decis să protesteze împotriva deciziei de arestare a lui Dan Voiculescu şi urmărind mai ales lozincile şi pancartele celor ce “se plimbau” am rămas spre final cu concluzia că mulţi dintre români încă mai trăiesc în secolul XVI. Sau cel puţin au o mentalitate ca pe vremea haiducilor.

Adică, mi se pare şi stupid şi periculos să demonstrezi public împotriva reţinerii unui infractor şi să acuzi Justiţia că nu-şi face treaba cum trebuie. Sigur, într-o mică măsură sunt şi eu de acord că Justiţia nu-şi face treaba cum trebuie, din cauza viciilor procedurale, pentru că dacă Justiţia şi-ar fi făcut treaba cum trebuie atunci Dan Voiculescu ar fi fost în închisoare încă de acum 6 ani. Dar, în efect, sunt chestii de detaliu, de procedură. În plus, nu poţi acuza judecătorii ori procurorii că nu-şi fac treaba la timp, nu atunci când vezi la ce perversiuni mediatice sunt în stare să apeleze cei ce servesc unor infractori.

Chestia cea mai periculoasă în toată nebunia asta este că pentru a nu ştiu câtă oară, românii ies să protesteze pentru că au fost arestaţi nişte infractori. Şi fiecăruia, dintre infractori, i se caută scuze, pretexte, motivaţii.

Şi toţi cei pe care Justiţia i-a considerat infractori, sunt văzuţi de românii în cauză drept un fel de haiduci. Ca şi când ar fi furat de la boieri să dea la săraci. Exact mentalitatea românilor din secolul XVI, aşa cum este ea descrisă de cărţile de istorie. Iar nebunia nu se opreşte doar la asta, pentru că urmărind înverşunarea manifestanţilor poţi avea impresia că se doreşte chiar martirizarea infractorilor.

La fel de trist este că peste câteva luni de zile, tot aceleaşi persoane vor decide viitorul societăţii, al ţării, şi o vor face ca drept consecinţă a unei promisiuni primite, de 10-20 de lei în plus la pensie ori a unui litru de ulei primit cadou.

Realitatea multor români este că ei îşi consideră soarta, viaţa, traiul, drept cadou ori îngăduinţă din partea boierilor. Consideră că aparţin boierului. Poate din cauza asta aleg să facă manifestaţii publice atunci când boierul este arestat. Pentru că altfel, nici un om cu un pic de discernământ, nu ar mai vrea să aibă vreo legătură ori să reprezinte interesele unui infractor.

Românii trebuie să înveţe să protesteze pentru drepturile lor, nu ale altora, nu pentru drepturile celor care se consideră superiori tuturor, prin comportament, atitudine, acţiuni.

*ps: -o pâine pentru fiecare cetăţean al României, gratuit, timp de 2 săptămâni. Asta înseamnă acel prejudiciu de 60 de milioane de euro, bani care ne-au fost furaţi.