Saptamana viitoare intreaga atentie a Mass Media si Social Media internationala sunt concentrate pe Facebook si pe ceea ce planuieste sa lanseze Mark Zuckerberg! Nu exista inca nicio informatie despre ceea ce va fi lansat, insa pontul a fost servit si anume ca Facebook intentioneaza sa revolutioneze telefonia mobila!

Probabil cuvantul ”revolutionare” are o semnificatie mult prea frumoasa pentru multi dintre noi, insa cu siguranta nu si pentru operatorii de telefonie mobila in acest caz!

Pe un sistem Android, Facebook intentioneaza sa creeze fie o aplicatie super-performanta care sa faciliteze comunicarea intre utilizatorii sai direct de pe telefoanele mobile, fie chiar sa creeze un telefon mobil complet structurat in jurul Facebook, asa cum Google facea acum cativa ani tot prin intermediul sistemului de operare Android!

Spuneam ca multi privesc cu bucurie o astfel de veste, insa cu siguranta nu si operatorii de telefonie mobila!

Daca Facebook chiar va lansa un telefon propriu sau chiar o aplicatie noua, atunci servicii SMS, MMS, oferite de operatorii de telefonie mobila vor disparea cu siguranta in foarte scurt timp sau ca sa nu sune prea catastrofal, cu siguranta vor scadea in intensitatea folosirii ceea ce inseamna o scadere semnificativa a incasarilor!

De altfel, este asteptata si o scadere a folosirii apelurilor telefonice direct prin terminalele de telefonie mobila, pentru ca pe langa ceea ce vrea sa faca Facebook, exista deja pe piata aplicatii de smarthphone Android sau Iphone, precum Viber, What’s App, Skype sau Tango care au mutat mare parte din apelurile telefonice in lumea biti-lor online, datorita faptului ca ofera apeluri gratuite (limitate totusi de conexiunea la internet)!

Exista un risc foarte mare, evident pentru operatorii de telefonie mobila, un risc as zice inevitabil, ca terminalele lor sa devina doar simpli servanti ai traficului online generat de apelurile si mesajele generate de aplicatiile mai sus amintite si chiar de un foarte probabil telefon Facebook!

Pentru consumatori asta este  o veste foarte buna, mai ales ca vor scadea costurile la facturi, pentru operatori insa se anunta o provocare ce pentru multi va insemna disparitia!

De fapt trendul la nivel global al comunicatiilor mobile este vizibil inca de pe acum, multi operatori de telefonie mobila investind sume foarte mari in dezvoltarea de aplicatii smarthphone proprii care sa ofere servicii mai ieftine atat pentru consumatori cat si pentru costurile reduse, propriu-zise, de infrastructura!

Probabil in cativa ani, nu cred ca mai mult de 3, retele wireless, hotspot-uri free, vor fi la tot pasul, iar in acelasi timp antene de telefonie mobila vor incepe sa dispara, pentru ca nu-i asa, cui convine sa intretina infrastructura ce nu mai serveste la nimic?

Sa nu ne grabim cu concluziile, totusi, si sa asteptam noutatile din partea Facebook!