Conceptul de sunete holofonice a fost inventat in 1983 de catre Hugo Zuccarelli, un argentinian aflat pe atunci la studiu in Italia, la Universitatea Politehnica din Milano.

Ideea de baza din spatele acestui concept, sunete holofonice, este de a crea o holograma acustica si de a-i face pe ascultatori sa-si imagineze realitatea in functie de sunetele pe care le asculta. Auditiv seamana foarte mult cu sunetele stereofonice, insa sunt mult mai clare si mai coerente.

Tehnica de inregistrare a sunetelor se bazeaza pe metoda binaurala, folosind 2 microfoane, deasemenea asemanatoare ca idee inregistrarii sunetelor stereo.

Insa, farmecul acestor tipuri de sunete holofonice, denumite generic sunete 3D, este ca ascultatorul trebuie sa aiba ochii inchisi in timp ce le asculta si sa se lase prada imaginatiei, inchipuindu-si ceea ce teoretic ar trebui sa apara pe ecran. Clipul de mai jos reda astfel de sunete holofonice, sunete ce sunt folosite in filmele 3D si 4D, datorita claritatii si efectului pe care-l au in randul spectatorilor.

Sunete Holofonice: