In anul 2010, Yahoo semnat un acord cu Microsoft la nivel de ‘search engines’.

Practic, acordul insemna o incercare disperata a Yahoo de a tine piept dominatiei Google. Motorul de cautare Yahoo urma sa foloseasca, prin prisma acordului semnat, tehnologia de cautare si sistemul Bing de la Microsoft, pentru oferirea de rezultate eficiente si relevante in SERP, pe Yahoo.

Se pare ca desi acordul avea acoperire globala, Yahoo nu a aplicat acest acord decat pentru anumite tari, ignorand deliberat includerea Taiwan si Hong Kong. Microsoft, bineinteles, s-a sesizat, a comunicat Yahoo ca trebuie sa respecte contractul, acestia prin vocea Marissei Mayer (CEO Yahoo) au tot amanat, pana cand s-a ajuns in instanta.

Saptamana aceasta, luni mai exact, o judecatorie din SUA a dat verdictul si i-a obligat pe cei de la Yahoo sa respecte contractul semnat cu Microsoft, altfel acesta ar urma sa fie intrerupt iar Yahoo, cel mai probabil, sa plateasca daune.

Putin cam greu de inteles de ce Yahoo a refuzat sa se conformeze cu acordul pe care tot ei il semnasera. Unul din motive ar putea fi faptul ca in Taiwan si Hong Kong, nu Google este numarul 1 ci tocmai Yahoo. Un alt motiv ar fi ca tot Marissa Mayer spunea in urma cu cateva zile ca Yahoo nu se va mai baza in viitor pe motorul de cautare.

Ramane de urmarit ”chestiunea”, pentru ca ruperea acestui acord ar duce la o cadere extrem de periculoasa a Yahoo, una similara cu ”falimentul” pe piata Search Engines.

*sursa 

**acordul semnat in 2010, de catre Yahoo si Microsoft prevede colaborarea pe o perioada de 10 ani, cu scopul de a forma un motor de cautare competitiv cu Google SE.