Unul dintre cele mai fierbinti subiecte de discutie de pe WebmasterWorld, forumul specialistilor SEO si al webmasterilor de pretutindeni, tinde sa capete o si mai mare amploare din cauza lipsei unui raspuns clar din partea Google!

Mai exact, in urma cu cativa ani a fost descoperita o tactica ”inteligenta” de a sabota algoritmii de ranking in SERP ai Google! Fiind ceva foarte ”pretios”, a fost tinut secret pana in primavara acestui an, cand, dintr-o data, s-a aflat:

-Republicarea unui articol vechi face ca pagina pe care acesta se afla sa-si pastreze, autoritatea si citarea (chiar si PageRank-ul), toate dobandite in timp, din simplu motiv ca a fost deja indexata complet de roboteii Google!

Asta se rasfrange mai apoi in rankingul in SERP, pentru ca respectivul articol urca in primele pozitii pe serii intregi de cuvinte cheie, dominand astfel mai multe pagini si surclasand informatii care intr-adevar sunt noi (mai noi decat respectivul articol)  si care din punct de vedere SEO ar trebui sa faca situatia sa fie invers.

Insa, daca pe Google Search nu e chiar usor de influentat, fiind foarte multi factori de ranking care chiar daca sunt ”pacaliti” pentru cateva zile, mai apoi totul revine la normal (in special datorita filtrelor si datelor structurate), pe Google News insa este mult mai usor de sabotat algoritmii, pentru ca Google News functioneaza in principal pe factorul ”nou”!

S-a ajuns, astfel la o situatie destul de ciudata in ultimile zile, cand articole vechi au fost afisate ca fiind noi inaintea altora care erau intr-adevar mai recente!

Intrebarea fireasca a fost, e o problema la Google sau publisherii au sabotat algoritmii?

Se prea poate sa fie si una si alta, insa problema ramane, caz in care o situatie de genul acesta se poate repeta, ba’ chiar poate deveni o obisnuinta, afectati urmand a fi, direct, toti utilizatorii Google!

Pana cand va sosi un raspuns clar de la Google, intrebarea din titlu va fi una ce va da nastere multor discutii, pentru ca nimeni nu poate aprecia cat de buna e ideea republicarii articolelor vechi!

Care e smecheria cu republicarea articolelor, mai exact?

-multi considera ca republicarea unui articol vechi inseamna de fapt publicarea unui articol nou ce are continutul celui vechi , eliminand mai apoi pe cel vechi (ceea ce nu e gresit deloc, si care e totusi o tehnica destul de ”cuminte” si care teoretic nu e penalizata de Google foarte sever) insa tehnica asta e doar o tehnica de a improspata paginile (news continuum-ul) pentru ca in final articolul nou nu va avea nici PR-ul si nici autoritatea celui vechi, va fi pur si simplu un articol nou;

tehnica agresiva in schimb este cea a republicarii unui articol vechi prin pur si simplu schimbarea datei, pastrand intacta astfel pagina publicata initial, cu tot cu comentarii, cu tot cu PageRank/autoritate/citare/trust (apropo de comentarii, va fi foarte straniu pentru ca acestea vor avea data originala, ceea ce va desconspira totul)! Evident, cine aplica tehnica asta are grija sa elimine comentariile pentru a nu fi prins chiar asa usor!

-tehnica cea mai curata de republicare a unui articol vechi este prin crearea unuia nou care sa contina doar o mica parte din continutul articolului vechi, iar la final sa existe o trimitere/link spre articolul vechi (eventual sa existe si avertizare ”articol republicat”)

In incheiere, ramane sa-mi spuneti ce credeti despre cele spuse mai sus, cum vedeti voi situatia?

*nota-in articol este vorba despre republicarea articolelor vechi pe acelasi blog/site, altfel discutia ar divaga foarte mult si ar trece spre copy & paste;