arhivate Balantza

Principii si Moralitate

favicon liviur.ro
Comments (16)
 1. Liviu Bimbea spune:

  No servus. Ai scris un articol amplu și frumos. Suntem în consens.

  1. Liviu R. spune:

   Multumesc 🙂

 2. Ioana S. spune:

  Da, da, frumos scris, bravo!

  1. Liviu R. spune:

   Sper sa fie si cu folos! 🙂

 3. Bianca Badea spune:

  Te acum eu ca esti insensibil. Insensibilule! :))

  1. Liviu R. spune:

   foarte insensibil, asa-i? 😛

 4. cz spune:

  La cati bani s-au topit pe sterilizari mai mult sau mai putin reale, cred ca se putea crea o mega rezervatie si atunci adio mustrari de constiinte!…

  1. Liviu R. spune:

   Una peste alta, chiar asta este, o lupta a banilor si intereselor financiare meschine, e suficient sa vezi chiar zilele astea cum ong-urile ce au trait ani de zile din banii primiti de pe urma adoptiilor fictive de maidanezi, se lupta cu disperare ca lucrurile sa ramana asa cum au fost si pana acum. La fel cum au facut-o de fiecare data cand s-a incercat sa se faca ceva.

 5. 3thos spune:

  Nu cred că ai dreptate, există soluții doar că nu s-au aplicat. Iar justificarea cu sacrificarea puilor etc nu ține, pentru că e ca și cum te-ar întreba profesoara de ce ai fugit de la școală și tu ai răspunde că și de la alte ore ai fugit! Justifici un rău prin alte rele?

  1. Liviu R. spune:

   Solutii au existat mereu, reiese foarte clar si din articolul meu. Din pacate, interesele unora este ca lucrurile sa ramana asa cum au fost mereu, oamenii sa fie indiferenti iar maidanezii sa continue sa traiasca pe strazi amenintand siguranta unor oameni care atata timp cat nu sunt atacati sunt milostivi iar atunci cand un apropiat al lor pateste ceva isi schimba atitudinea.
   Tocmai lipsa de atitudine si vointa de a face ceva concret au adus situatia din prezent.
   Nu am inteles prea bine exemplul pentru a contrazice sacrificarea puilor. De altfel, nu cred ca exista un exemplu care sa contrazica veridicitatea si realitatea situatiei date.
   Justificari nu cred ca am cautat, dimpotriva, insa e clar ca frica de a lua decizii dure a dus la situatia de azi.
   Consideri ca ar fi mai bine ca maidanezii sa ramana pe strazi? Sau poate ar fi mai bine sa fie adoptati de buni samariteni de moment, pentru ca mai apoi sa fie aruncati iar in strada? Sau poate ar mai trebui sa asteptam vreo 15 ani, cand vor 300.000 sau chiar mai multi maidanezi pe strazi?
   Eu cred ca atitudinea corecta este tocmai cea care exsta si acum, oglindita si de legislatie. 🙂

   1. Liviu R. spune:

    ps:-cuvintele mele sunt cele ale unui om care de buna voie (si nesilit de nimeni) a adoptat 2 caini maidanezi cu cativa ani in urma, inainte de toata nebunia de zilele astea, i-am ingrijit si-i voi ingriji in continuare, fara a avea nevoie de justificari, exemple sau filosofie:)
    -filosofie, ignoranta sau atitudine si actiune? …cred ca stii raspunsul 😉

  2. 3thos spune:

   Consider că eutanasierea nu va rezolva problema. Nu ai cum să aduni toți maidanezii de pe străzi. Probabil îi vor culege pe cei mai blajini în timp ce cei mai agresivi se vor ascunde. Problema nu va fi rezolvată dar ne va exacerba setea de sânge (unora).

   Consider că soluția corectă ar fi sterilizarea lor și, să zicem, mutarea lor în adăposturi speciale. Până și ducerea lor în ceva zone pustii îndepărtate ar fi mai bună decât omorârea, cel puțin le-ai da o șansă să trăiască. Chestia e că pentru maidanezi se alocă la ora actuală mai mulți bani decât pentru un copil. Deci trebuia făcut ceva de banii ăia. Și dacă cei în cauză au preferat să își bage acei bani în buzunare în loc să facă ceea ce trebuia, respectiv să îi sterilizeze etc, acum trebuie să plătească câinii?

   În ce privește exemplul legat de sacrificarea găinilor etc, și acel lucru este imoral. Deci este rău, luat în sine. Dar asta nu înseamnă că putem să îl folosim ca un fel de justificare. Adică, pentru sacrificarea animalelor ca să le consumăm carnea (găini, porci, iepuri etc) ar trebui făcută o discuție separată. Dar acum suntem la discuția cu câinii, așa că să nu invocăm alte rele pe care le facem ca să ne scoatem la faza asta…

   Părerea mea.

   1. 3thos spune:

    Răspunsul de mai sus era pt tine, Liviu. Încă mă acomodez cu Disqus. 🙂

   2. Liviu R. spune:

    Fix ce ziceam eu, se judeca doar cu jumatati de masura! 🙂
    1-speculatiile distrug orice solutie, nu poti fi sigur ca maidanezii agresivi se vor ascunde si nu vor fi prinsi;
    2-sterilizare s-a mai facut, se va mai face, insa e doar un compromis, solutie temporara, nu rezolvare de problema. sterilizarea nu garanteaza ca acei caini nu vor mai fi agresivi.
    3-ducerea cainilor in salbaticie va dauna clar faunei, ar duce la un dezechilibru ce ar produce un rau ireparabil;
    4-tocmai banii sunt miza, de asta toata nebunia asta, nimanui nu-i pasa ca banii cheltuiti pe maidanezi ar putea fi dati copiilor ca alocatii si multe altele, preferam sa fim pasivi in loc sa facem ceva concret si sa rezolvam problema;
    5-nu, nu trebuie discutie separata, se judeca fix cu aceeasi masura, in conditiile in care filozofia trece prin stomac.
    🙂

 6. belgianca spune:

  chiar trebuie rezolvata problema. ce ma deranjeaza pe mine e incitarea la violenta publica, de genul “imi fac dreptate singur”

  1. Liviu R. spune:

   Din pacate exista si indivizi care percep astfel mesajele, intelegand sa-si faca singuri dreptate. Nici eu nu sunt de acord cu o astfel de atitudine.

Lasă un răspuns