Rosia Montana, examenul de democratie al romanilor.

Pentru ca sunt al naibii de multe de zis voi incerca sa sintetizez in asa fel incat dincolo de generalisme, fapte, vorbe, sa ramana esentialul. Parerea mea despre ”cazul” Rosia Montana am spus-o acum ceva timp intr-un mod relativ-satiric si sincer nu as fi vrut sa mai abordez acest subiect pe Balantza insa cum Social Media tureaza la intensitate mare, de zile intregi, s-a dovedit a fi aproape imposibil sa nu fiu iritat de multe din cuvintele scrise, spuse, strigate.

Interzicerea inceperii exploatarii de aur de la Rosia Montana este examenul de democratie al romanilor! 

Asta, pentru ca:

-Pentru prima data in cei 23 de ani post-comunism, vocea romanilor nu se mai face auzita doar in strada si presa scrisa, acum romanii au la-ndeamana Social Media, prin intermediul Facebook, Twitter, Google Plus sau Linkedin si reusesc sa contracareze rapid orice incercare de manipulare a multimilor aflate in strada (sau acasa), la fel de rapid cum se reuseste blocarea articolelor mediatice manipulatorii. Da, nu strambati din nas, manipularea multimilor nu este ceva nou, nu este modul de lucru tipic comunist, capitalist, fascist sau orice alt ”ist”, manipularea este veche de cand lumea, manipulatorii sunt mereu cei mai activi si usor de gasit in multimile care atunci cand tind sa piarda rostul si scopul revoltei incep a rataci. De la bloggeri si jurnalisti aserviti politic pana la bloggeri si jurnalisti ce de-a lungul ultimului deceniu au fost cumparati rand pe rand de o masinarie numita ”vrem aurul de la Rosia Montana”. De la oameni care se lamenteaza ca nu au locuri de munca, stand lejer la una din mesele bodegilor satesti, pana la tot felul de indivizi infiltrati in mijlocul multimilor manifestante, indivizi ce poarta pancarte pe care sa afla inscrise texte ce nu au nicio legatura cu scopul manifestarilor sau care striga si instiga la actiuni ce deasemenea sunt contradictorii cu intreg scopul manifestarilor.

-Pentru prima data in cei 23 de ani post-comunism, romanii au acces la informatie si au ajuns la nivelul in care au reusit, printr-o crunta si cruda auto-educare dictata de vremurile aspre pe care le-au trait, sa aibe o constiinta, sa aibe ganduri si pareri proprii si sa nu le fie teama sa si le expuna, chiar daca riscurile la care se expun sunt destul de mari.

-Pentru prima data in cei 23 de ani post-comunism, romanii care striga sunt romanii cel mai putin atinsi de morisca maniulatorie comunista a celei de-a doua jumatati a veacului trecut, sunt romanii carora mintile nu le mai sunt incuiate de lacatele celei mai crunte perioade din istoria Romaniei, perioada in care comunismul si doctrinele marxist-leniniste au reusit sa distruga identitatea poporului roman.

-Pentru ca indiferent de cat de tacute ar fi cele mai mari trusturi media in legatura cu amploarea si importanta manifestarilor anti-exploatare a aurului de la Rosia Montana, romanii au invatat pe pielea lor ca Mass Media din Romania a incetat de mult sa mai fie cea de-a patra putere in stat devenind doar o simpla unealta, vandabila la pret modic. Nu ne mira, oricum, ca presa tace, am vazut cu ochii nostri reclamele RMGC si campaniile pro-exploatare a aurului de la Rosia Montana, mai toate canalele tv importante din Romania au difuzat aceste reclame, motiv pentru care presa acum nu mai poate fi de partea adevarului, din simplul motiv ca penitele lor au scris in trecut cuvinte false ce s-ar putea lejer intoarce impotriva lor, asmutite direct de catre cei ce au platit acele cuvinte false.

-Pentru ca oricum, sumele vehiculate cu atata patos de catre activistii pro-exploatare a aurului la Rosia Montana sunt maruntis, un maruntis pe care romanii pot cu usurinta sa-l ignore, asa cum si guvernele ce ne-au decis calea, ca natiune, au ignorat prin prisma sistemelor birocratice complexe create, zeci de miliarde de euro venite ca parte a beneficiilor si avantajelor de a fi membru al Uniunii Europene.

-Pentru ca in cazul in care aurul de la Rosia Montana va fi exploatat, tot ceea ce va mai ramane in urma va fi o uriasa gaura in pamant, o gaura in care viitorul si viata acelei zone vor fi incarcerate pentru cel putin 50 de ani de acum inainte.

-Pentru ca este momentul ca romanii sa-si decida singuri soarta propriei tari, a propriei natiuni, si sa nu mai lase aceasta sarcina doar in atributiile de serviciu ale unor senatori, deputati, ministri sau presedinte, care oricum ne-au aratat de atatea si atatea ori in ultimii 23 de ani ca sunt complet depasiti de sarcinile asumate. Nu Ponta, nu guvernul sau este de blamat acum, nu doar ei, pentru ca toti, de la A la Z, sunt implicati intr-un mod sau altul, cu totii pana la Presedintele Traian Basescu, vasnic si convins militant pro-exploatare a aurului de la Rosia Montana cu doar cateva luni de zile in urma. De data asta trebuie ca romanii sa renunte sa mai lupte impotriva clasei politice, clasa politica este usor de influentat, ei merg oricum pe jar incins la fiecare manifestare de amploare, de data asta romanii trebuie sa lupte impotriva unor ideologii bolnave, a unor doctrine impuse cu forta timp de mai bine de 45 de ani de era comunista.

-Pentru ca romanii trebuie sa-si recapete identitatea ca natiune, ori aceasta identitate poate fi recuperata numai atunci cand scopul luptei, al revoltei, este pamantul tarii!

______

memorialul durerii

 

**Fotografie realizata de Dana D. in Sighetul Marmatiei, la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei!

4 Comments

 1. Dana Patranoiu Reply

  Ce ai spus tu este in principiu corect, dar sunt multe, foarte multe de spus… Simt nevoia unor nuantari: 1. manipularile (sau intoxicarile), din pacate, exista, chiar in randul celor care acuza presa “centrala” de manipulare. 2. demonizarea excesiva a presei de catre protestatari le creeaza un deserviciu (si, oricum ai lua-o, este un factor destabilizator – controlat, coordonat, nu merg mai departe cu deductiile). 3. am fost in piata, am aderat la cauza, dar n-am putut sa nu ma intreb de ce se protesteaza doar pentru salvarea RM, nu a si a altor exploatari miniere din tara vandute la acelasi pret de nimic corporatiilor straine?

  • Stiu Dana, am incercat asa cum spuneam la inceputul articolului, ca la final sa ramana esentialul, dincolo de generalizari inevitabile.
   Daca-mi permiti expunerea unui principiu dupa care imi ghidez eu scrierile:
   ”nu incerca sa lupti impotriva manipularilor pentru ca vei sfarsi prin a manipula”!
   Si eu m-am intrebat acelasi lucru, de ce se scandeaza doar pentru Rosia Montana, singurul raspuns convenabil fiind acela ca Rosia Montana reprezinta cumva emblema a ceea ce inseamna resurse minerale vandute strainilor pe preturi de nimic.
   Demonizarea presei, si la mine a fost o generalizare in exces in acest sens (recunosc), consider ca are scopul de a forta jurnalistii sa treaca de cealalta parte a baricadei, deopotriva jurnalistii ”curati”, cat si acei jurnalisti carora nu le este teama de eventualitatea in care RMGC va incepe sa-i arate cu degetul ca au fost ”cumparati”!
   …da, sunt enorm de multe de zis, dar si noi suntem multi, foarte multi, si fiecare are voce, per total insa trebuie sa fim O Voce!

   • Dana Patranoiu Reply

    E frumos sa spui ca RM e o emblema… Pe de alta parte, am intrebat prin “piata” si multi nici nu stiau ca exista alte exploatari. De fapt, multi nu stiau mai mult decat li se comunica de la portavoce (si nu vreau sa insinuez nimic cu asta). Ma rog, iarta-ma, nu prea sunt eu adepta lui “crede si nu cerceta”… Salut, oricum, “toamna romaneasca”, as vrea doar sa cred ca nu se ascunde nimic urat in spatele ei 🙂

    • Liviu R.

     Faci bine Dana, nici eu nu cred fara sa nu cercetez! 🙂
     Stiu insa, ca se incearca din rasputeri schimbarea scopului acestor proteste, si din pacate ceea ce este in spate este destul de urat, interesele politice sunt iarasi papusarii ce vor sa profite de pe urma unor proteste de altfel legitime.
     Era logic sa se intample asa, nu putea fi ratata ocazia, ca drept rasplata, cu aceeasi moneda, pentru protestele din ianuarie anul trecut! 😉
     …numai ca acum, vocea romanilor este mai puternica decat masinariile manipulatorii politice.

Leave A Reply

Navigate