Ce anume inseamna prietenie? Ce anume inseamna prietenie adevarata?
Ahaaaa, deja va fi un discurs filozofic, presimt asta :))))

Din cele mai vechi timpuri, de cand omul umbla doar cu o frunza care sa-i acopere intimitatea, de pe atunci a luat fiinta notiunea de prietenie, la nevoie, cand frunza se ofilea si risca sa cada, sa expuna goliciunea, omul avea nevoie de ajutor, de cineva care sa mearga si sa-i aduca o alta frunza 😀

Da, la baza prietenia, inseamna ajutor, neconditionat, sustinere fara echivoc, fara motiv! In schimb prietenia adevarata, face diferenta prin ajutor, dar printr-un ajutor putin diferit, adica atunci cand esti in situatii limita, aproape fara scapare, de undeva ca din senin, apare o mana salvatoare care te trage afara din negura in care intrasei!

Prietenia adevarata mai inseamna si toleranta, acea calitate pe care oamenii uita ca o au, toti! Cand stii ca cineva drag tie a gresit, a distrus ceva sau pe cineva, prietenul adevarat va incerca sa tolezere acea greseala si sa-l –ajute– s-o repare! Prietenul va fi mereu in retragere, inchizand orice sursa de comunicare, evitand sa mai fie asociat in vreun fel cu persoana in cauza, ……pe cand…pe cand prietenul adevarat, tocmai atunci isi va intra in adevaratul rol, oferind sprijin sufletesc, cel mai important sprijin, oferind toleranta, oferind ajutor, oferind a gura de aer necesara!

Prietenia, se intampla sa mai fie si din interes, ca un naiv sentiment de socializare, ca o dorinta de a folosi pe cineva in egoismul si interesele proprii! In acest caz, suferinta va fi si mai mare, caci omul care are in jurul sau astfel de prieteni se poate considera singur printre dusmani, pentru ca da, de aici a  pornit si proverbul ”prietenul poate deveni cel mai aprig dusman”!

Prieteniile adevarate au ajutat omenirea sa evolueze, atat pe plan fizic/materie, cat mai ales spiritual, iar exemplele sunt multe, pornind de la simpli oameni de rand pana la oameni de stiinta, artisti, scriitori…etc…!

Cumva, ca o arma cu doua taisuri, prietenia poate insemna pentru un om atat bogatie spirituala, cat si pericolul ca intr-o zi va suferi daca cel mai bun prieten ii va intoarce spatele, in urma …unei…”erori”! Prietenia adevarata poate fi asemanata de asemenea cu o arma cu doua taisuri, cu diferenta ca partea cea rea poate fi transpusa prin faptul ca multi dintre noi, prea siguri de sprijinul prietenilor, ajungem sa profitam de ei fara sa ne dam seama, iar asta, ca un revers al medaliei se va intoarce impotriva noastra!

M-ai exista astazi prietenii adevarate? bineinteles ca da, mai rar, dar exista! Desi cel mai des intalnite sunt prieteniile de tip conjunctural, de necesitate, de interes!

Cel mai bun exemplu de prietenie adevarata este echipa MWB, grupul de autori ce sustin aceasta publicatie, ei fiind alaturi la bine si la rau, neconditionand cu nimic prietenia lor, oferind sprijin sufletesc, sfaturi pretioase, parte din experienta lor de viata, oferind o vorba care ajunge la inima ori de cate ori este nevoie! De ce este o prietenie adevarata, fiind o publicatie online? Pentru ca prin randurile scrise unul altuia, online, prin faptul ca ne ascultam mereu pasurile si durerile, pentru faptul ca stim sa ne sprijinim sufleteste, pentru faptul ca stim sa ne ascultam sufletul, pentru ca visam sa construim, pentru ca ceea ce visam punem in plan si reusim sa facem, pentru ca totul este doar din simpla dorinta a fiecaruia!

*articol inscris la BLOG POWER!