O informatie care m-a lasat oarecum ..perplex…cateva secunde!
  Varful Chimborazo din Ecuador este practic cel mai inalt punct de pe Terra!
    Cum se poate una ca asta cand toti stim ca Everest, cel mai inalt varf al muntilor Himalaya este si cel mai inalt de pe Terra?
    E simplu, pentru ca in sfarsit cineva a facut abordarea corecta, bineinteles folosindu-se si de tehnologia de ultima ora! Daca pana in prezent inaltimea unui munte sau al oricarui loc de pe planeta era raportata la nivelul marii, acum un grup de oameni de stiinta au recalculat inaltimile celor mai inalti munti ai Terrei, raportand totul la centrul planetei!
 Dupa cum se stie, Pamantul, ca si planeta, nu este o sfera perfecta, la asta adaugandu-se si inclinatia fata de propria axa, ceea ce face ca Pamantul sa fie mai ”lat” masurandu-l la ecuator, decat masurand-ul la poli, ca si circumferinta!
 Iar de aici incepe partea interesanta, caci muntele Chimborazo se afla la doar 1 grad sud de ecuator, pe cand Everest se afla la 28 de grade nord de ecuator!
  Stim ca varful muntelui Chimborazo, masoara 6268 metri inaltime fata de nivelul marii, ceea ce-l face mai ”scund” decat Everest (8848metri)  cu 2580 de metri, masurandu-le inaltimea fata de nivelul marii!
   Dar, in realitatea, varful Chimborazo, se afla cu 2168 de kilometri mai departe de centrul Pamantului decat Everest, tocmai datorita inclinatiei fata de propria axa a planetei si mai ales datorita faptului ca planeta in sine, nu este o sfera perfecta, ci una bombata la ecuator!
 Pana cand noile instrumente de masurare a inaltimilor (elevarilor) vor fi recunoscute oficial, ramane intrebarea:
 -oare cate alte teorii au fost enuntate gresit pana acum? tinand cont ca teoria aceasta de masurare a elevarii fata de centrul Pamantului si nu fata de nivelul marii, mi se pare mult mai corecta si mult mai exacta!
 Citind datele furnizate de actualii parametrii de masurare a elevarilor, varful Chimborazo nu este nici macar cel mai inalt varf din lantul muntilor Anzi, dar luand in calcul noua teorie si noii parametri de masurare a elevarilor, fata de centrul Pamantului, chiar si Kilimanjaro din Africa este mai inalt decat Everest!
  Deocamdata, parametrii de masurare raman aceeasi pe care ii stim, iar noua teorie se limiteaza la a denumi doar ”punctul cel mai indepartat de centrul Pamantului” iar in viitor cele doua teorii vor co-exista pentru ca au moduri de abordare diferite, facand referire, fiecare in parte, la altceva!