Ştiţi proverbul care spune că atunci când eşti mare şi puternic, toţi vor să-şi încerce forţele cu tine pentru a demonstra că şi ei sunt puternici?

Cam aşa stă situaţia cu Google. Este luat la ţintă şi trecut prin fel şi fel de atacuri ale marilor publicaţii europene. În plus, este forţat de UE să elimine conţinut din motorul de căutare, chestie care deşi poate fi uşor considerată o încercare de cenzurare a informatiilor de pe internet, este prezentată de Mass Media ca fiind ceva normal.

După ce publicaţiile din Germania, Franţa şi Blegia au cerut o legislaţie potrivită care să le permită să ceară bani Google pentru orice link sau conţinut afişat în Google News, acum a venit şi rândul publicaţiilor din Spania. Asta deşi situaţia este complet neclară şi, în plus, se vede clar că publicaţiile au ce au cu Google şi nimeni altcineva.

Nu mai contează că Google News este un agregator de ştiri la fel ca oricare altul (doar mai popular). Nu mai contează că Google News este ads-free, adică fără reclame. Nu mai contează că aceleaşi publicaţii primesc, în medie, 60% din trafic tocmai din Google Search şi Google News. Nu mai contează că urmând logica respectivelor publicaţii până şi share-urile pe reţelele de socializare ar trebui taxate. Nu mai contează că şi Yahoo, Digg, Reddit intră în aceeaşi categorie.

Lupta asta oarbă în care este tras Google de către publicaţiile Media tinde să se dezvolte într-o situaţie tragi-comică. Presupunând că Google va scoate din Google News conţinutul respectivelor publicaţii, ce se va întâmpla mai apoi? -publicaţiile Media vor decide să taxeze şi simpla abonare la feed-ul rss al utilizatorilor de online?!