Pe 12 august 2012, s-au implinit exact 12 ani de cand unul dintre cele mai mari submarine nucleare rusesti s-a scufundat, pe malul marii Barents(marea alba)! Cunoasteti probabil povestea celebrului K-141 ”Kursk” , submarin ce avea la bord incarcatura nucleara si care prin simplul fapt ca se scufundase si ramasese pe fundul marii, ameninta Europa cu iarna nucleara! In cele din urma, specialistii rusi au reusit sa extraga din submarinul scufundat incarcatura nucleara si s-o puna la adapost, mai bine zis, sa puna lumea la adapost! Nu acelasi lucru a putut fi facut si cu cei 118 membri ai echipajului, toti murind in accident!

Varianta oficiala, spusa imediat dupa accident, a fost ca submarinul Kursk s-a scufundat din cauza unor grave defectiuni tehnice in urma unui impact (probabil stanca sau alt submarin), insa varianta ne-oficiala este ca submarinul Kursk a fost torpilat de un submarin american, ca rasplata pentru ceea ce Kursk facuse cu exact un an inainte si veti afla pe finalul articolului de unde aceasta ”teorie”!

Intre august si octombrie 2012, in timp ce se afla intr-un mars de patrulare in Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, submarinul supranumit ”ucigasul de portavioane”, a reusit sa se strecoare pe sub ”nasul” flotei N.A.T.O. ce pazea stramtoarea Gibraltar, flota ce continea nu mai putin de 6 nave, dintre care una era portavionul american Theodore Roosevelt, intrand in Marea Mediterana si lovind obiective militare de pe tarmul iugoslav al Marii Adriatice! De fapt, toata incursiunea in Marea Mediterana a lui Kursk, era de fapt o incercare de a oferi sprijin sarbilor in razboiul pe care-l aveau cu NA.T.O., in razboiul din Kosovo, asa cum il descriu cartile de istorie!  Kursk, in incursiunea sa, s-a desprins din flota de recunoastere din care facea parte, alaturi de alte 4 submarine rusesti de atac, intrand in marea Mediterana de unul singur!

Incursiunea lui Kursk in largul marii Mediterane, a produs panica in randul flotelor navale ale N.A.T.O., in special pentru ca submarinul era recunoscut ca un ucigas de portavioane si cum S.U.A. aveau in zona unul dintre cele mai mari portavioane ale flotei americane, e lesne de inteles de unde toata aceasta panica! Ca drept raspuns, toate submarinele N.A.T.O. au intrat in stare de alerta si au pornit in cautarea lui Kursk, nereusind totusi sa-l gaseasca, pentru ca submarinul rusesc a disparut din largul marii Meditarane la fel de brusc si ”invizibil” cum de altfel aparuse!

Un an mai tarziu, pe 30 iulie 2000, Kursk participa la o parada militara la Severomorsk, in nordul Rusiei, regiunea Murmansk, de unde avea programata o alta incursiune, in luna octombrie a anului 2000, in largul marii Mediterane! A doua incursiune a lui Kursk in marea Mediterana nu a mai avut loc, pentru ca pe 12 august 2000, submarinul s-a scufundat, avand la bord 118 marinari dar si incarcatura nucleara!

K-141, Kursk, a fost lansat la apa in anul 1994, constructia propriu-zisa incepand din 1990! Kursk a facut parte din Flota Nordului a Rusiei!

Varianta oficiala a scufundarii lui Kursk mentioneaza un antrenament de tragere cu torpile, timp in care un accident s-a produs, mai exact spus, o torpila a explodat chiar la bordul submarinului, scufundandu-l! Ne-oficial, insa, mass media ruseasca, vorbeste despre ”rasplata” pe care Kursk a primit-o pentru ca s-a jucat de-a v-ati ascunselea cu flota americana! Vinovat de scufundarea lui Kursk s-ar fi facut U.S.S. Toledo, un crucisator american ce patrula zona libera din nordul Europei!

credit foto: pravda.ru