Dacă e bună Social Media la ceva atunci cu siguranţă acel „ceva” este faptul că informaţia, odată pusă în flux, circulă atât de rapid încât şi câteva minute sunt suficiente pentru a ajunge la un grup de oameni suficient de mare încât dacă ulterior s-ar dori eliminarea informaţiei acest lucru nu mai este posibil.

Ceva de genul s-a întâmplat acum 2 zile în prima semifinală de la Eurovision, ediţia 2014.

Publicul din sală a sancţionat dur delegaţia Rusiei, huiduind reprezentanţii acestei ţări tocmai când aceştia se bucurau de calificarea în finala de sâmbătă.

Şi mai interesant a fost faptul că semifinala a fost transmisă live în Rusia, pe postul naţional de televiziune, iar huiduielile au fost văzute de toţi ruşii ce urmăreau spectacolul. Probabil ruşii s-au întrebat de ce danezii le huiduie reprezentanţii, asta ţinând cont de faptul că mass media din Rusia încă foloseşte tehnici, tipic comuniste, de alterare şi modificare a informaţiei livrate către populaţie iar evenimentele din ultimile luni de zile din Ucraina sunt văzute întru cu totul alt mod decât sunt vazute de restul lumii.

Nu ştiu dacă e o coincidenţă a întâmplării de marţi seară, însă în cursul zilei de ieri preşedintele Rusiei, V. Putin, anunţa că a retras trupele de la graniţa cu Ucraina. Mai mult de atât, a transmis separatiştilor pro-ruşi din Ucraina să amâne referendumul programat în săptămânile următoare, referendum ce trebuia organizat cu scopul obţinerii independenţei zonei Donbas din Ucraina.

O fi înţeles V. Putin că indiferent de cât de tare ar susţine că Rusia nu are nici un amestec în evenimentele din Ucraina, percepţia generală în Europa este exact opusă?

Foarte probabil, în fond oricât de mari şi puternici s-ar considera unii oameni, fie ei politicieni sau magnaţi ai lumii de afaceri, vine şi acel moment când sunt readuşi cu picioarele pe pământ, tocmai de „prostimea” cu ale cărei destine se joacă.

Pentru că nu-i aşa, orice decizie are şi efecte, la fel cum orice problemă are şi o cauză! 🙂