Se întâmplă o chestie foarte interesantă în ultimul timp. Din ce în ce mai multe hărţi, aparent istorice, circulă pe reţelele de socializare. Formatul preferat este cel video şi drept urmare Youtube pare să devină preferatul „istoricilor” de tot soiul.

Şi mai interesant, dar şi frustrant în acelaşi timp, este faptul că foarte multe din hărţile ce bântuie Social Media sunt greşite. O mulţime de greşeli făcute poate din neştiinţă ori poate din rea-voinţă. Cert este că atunci când aceste hărţi ajung să fie popularizate (distribuite şi de utilizatori, nu doar de creatori) apar problemele. Nu sunt puţini oamenii care chiar ştiu istorie şi care chiar pot „citi” şi vedea neregulile dintr-o astfel de hartă. Drept consecinţă apar discuţiile interminabile, contraziceri şi certuri. Toate din cauză că mulţi utilizatori de internet nu au învăţat încă să facă deosebirea între date oficiale şi neoficiale.

O astfel de hartă ce bântuie Social Media zilele astea are ca scop să prezinte Europa interbelică (perioada dintre cele două conflagraţii mondiale). Nu e nevoie de prea multe cunoştinţe de istorie pentru a-ţi da seama că harta României este făcută harcea-parcea şi că nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea. Ciudat, ori nu, este că sunt atât de mulţi cei care susţin respectivă hartă că fiind autentică, deşi e doar o aberaţie a minţii odihnite a unui „vreau să fiu cercetător”.

Drept urmare zic doar atât:-hărţile istorice nu sunt pe Youtube ori pe Facebook. Dacă vreţi să vedeţi cum arată adevăratele hărţi ale istoriei atunci consultaţi documente provenite din mai multe surse. Se va dovedi un bine făcut tuturor, mai ales vouă, cei ce vă pretindeţi a fi „cunoscători de istorie”.

Apropo, dacă vreţi să vă amintiţi cum arăta harta României în perioada interbelică (1918 – 1939) atunci cea de jos este cea reală! 🙂

Romania_1938*via