In cursul zilei de ieri, Google a facut un anunt oarecum neasteptat, informand intreaga lume, dar indeosebi SUA si Marea Britanie ca site-ul Zagat a fost relansat!

Zagat, un site de local-listings in care opiniile si aprecierile utilizatorilor pentru locatiile publicate au fost peste ani atat forta dar si inovatia din spatele conceptului, intrase in ”stand-by” acum cativa ani dupa achizitionarea de catre Google.

Daca saptamana trecuta Google decisese sa inchida functia ”Local” din Google Plus pe motiv ca acelasi continut era existent si pe Google Maps, motivatie ce totusi nu a fost acceptata de catre cunoscatorii domeniului, in cursul zilei de ieri a devenit destul de clar ca Google a facut doar un pas necesar pentru a face loc, la propriu, in structura companiei, pentru Zagat, mai ales ca acum toate locatiile listate in Zagat se regasesc ”marcate” si in Google Maps.

In incercarea de a caracteriza structura si functionalitatea Zagat, multi specialisti (poate pe buna dreptate) considera ca noul site are cate ceva din Yelp, FourSquare, TripAdvisor si Waze! Personal consider ca nu seamana indeajuns de mult cu niciuna dintre ele ca sa se poata crede ca Zagat nu aduce nimic nou!

De fapt, ceea ce aduce nou, ”noul” Zagat, este faptul ca utilizatorii nu mai au nevoie de inregistrare in site pentru a putea vota o locatie sau pentru a-si spune opinia despre una din locatiile vizitate, in plus de asta, pe site vor exista pentru fiecare din locatiile vizitate, parerile specialistilor Zagat, asta pentru a bloca tendinta unor marketeri de a-si promova propria afacere prin postarea de opinii false ale unor utilizatori fictivi (una din marile probleme ale Foursquare si in special a TripAdvisor)!

Zagat intra, mai bine zis reintra, pe o piata deja supra-saturata, cea a local-listings & ads, insa cum experienta este de partea Zagat, prin prisma celor 34 de ani de activitate, este de asteptat ca usor, usor sa se impuna! Ii va fi totusi grea o concurenta cu Facebook Nearby Places, si poate si cu TripAdvisor insa nu as tinde sa cred ca duelul cu ultima companie va fi unul important, mai ales ca TripAdvisor, pe cate de popular pe atat de invaziv este ca site-retea de socializare! O concurenta cu Foursquare este destul de greu posibila, in primul rand pentru ca Foursquare pare adormit si lipsit de viziune (desi potential are enorm de mult)!

Zagat este disponibil incepand de ieri si pe Android si Iphone!

*sursa: Google Blog