goana dupa comentarii

Un articol dedicat bloggerilor, pe care din diverse motive l-am tot amanat, despre goana dupa comentarii, o activitate ce poate deveni cu usurinta sport national in .ro pentru bloggeri.

Subiectul nu e deloc nou, in fond periodic se tot discuta despre asta, insa de fiecare data concluzia lipseste cu desavarsire.

De ce? -pentru ca fiecare are parerea lui si fiecare actioneaza in consecinta!

Intr-o lume ideala, a creatorilor de continut, ar trebui ca lucrurile marunte sa nu fie chiar atat de importante, cel putin nu in lumea blogurilor. Nu cred ca poate sustine cineva ca poate fi definita calitatea unui articol prin prisma numarului de comentarii primite de acesta. Daca intr-adevar exista cineva care chiar crede asta , atunci cu parere de rau trebuie sa-i spun: -stai jos si mai citeste! 🙂

Sigur, in urma cu vreo 4-5 ani sau chiar mai multi, comentariile pe baza articolelor de tot soiul erau sarea si piperul interactiunii in online (in fond atunci incepea era 2.0, a interactiunii online, oamenii erau ahtiati dupa socializare), insa nu trebuie sa ignoram intentionat faptul ca tot atunci cantitatea de continut creat era de vreo cateva zeci de ori mai mic decat este in prezent.

Iar logica este simpla, continutul online a crescut mult in volum insa comparand pe esantioane aproximative numarul de utilizatori online si mai ales cititori de bloguri, de atunci cu cel de acum, a ramas cam acelasi, cu mici modificari.

Pe baza a cate articole poate comenta un cititor de bloguri intr-o singura zi? – 5,6, 1o….20?

Ideea este ca in 2010, spre exemplu, sa comentezi pe baza a 20 de articole de pe bloguri, in aceeasi zi, insemna sa comentezi pe baza a 2%?? din continutul creat de blogosfera in acea zi, pe cand azi, comentand pe baza a 20 de articole inseamna ca vei comenta pe baza a 0,02% ?? din continutul creat in acea zi. E logica simpla, matematica de clasa a V-a.

Lasand demonstratia logica si matematica deoparte, se cuvine sa subliniez si motivul acestui articol, pana nu plictisesc prea tare! 🙂

Observ din ce in ce mai mult tendinta multor bloggeri de a porni intr-o goana dupa comentarii. Nu mai conteaza deloc, catusi de putin, ca articolul publicat de X sau Y nu aduce nici un plus de valoare, nici un plus de informatii.  Pare a se transforma totul intr-un fel de radio-sant, adica ceva de genul ”hai sa ne strangem zi de zi sa comentam pe baza ineptiilor debitate de x sau y”.

Sigur, fara a face exces de zel, stiu ca de multe ori inspiratia lipseste, cuvintele nu sunt la-ndemana bloggerului X (sau Y), dar sa scrii porcarii zi de zi, doar de dragul comentariilor mi se pare de-a dreptul pueril. Pe de alta parte, ca blogger, sa alergi dupa fel si fel de activitati online, doar de dragul de a strange comentarii la articolele tale, ca rasplata reciproca, iarasi mi se pare pueril.

Ce faci daca nici un articol din cele mai recente 20 de articole publicate de tine nu primeste nici un comentariu? -intri in depresie, iti inchizi blogul, protestezi in Piata Universitatii, emigrezi pe Marte?!

Bineinteles, in mintea creata a unora, comentariile justifica traficul blogului si intr-o logica schioapa, cu cat mai multe comentarii are un articol, cu atat mai mare este traficul acelui blog.  Chestia e ca atunci cand calculezi o poti face doar matematic, ori daca vrei sa calculezi, sa analizezi, atunci iti poti da seama cu usurinta ca, daca blogul X care are in medie, de exemplu, 10000 de unici pe zi, colecteaza in medie 60 de comentarii la articol, atunci blogul Y care are 1000 de unici pe zi, cate comentarii ar trebui sa aiba pentru a se considera, bloggerul respectiv, multumit de prestatie? ….de 10 ori mai putin, adica 6 comentarii in medie, iar asta numai cu conditia sa scrie ceva ce intriga si ”instiga” la conversatie sau la replica (care de regula trebuie sa fie prostioare, pentru ca la lucrurile inteligente nu comenteaza nimeni sau prea putini 😀 ).

(ma rog, exemplul e putin fortat, nu cred sa fie mai mult de 2-3 bloguri in .ro care sa aiba 10000 de unici pe zi sau mai mult… zoso.ro, arhiblog.ro…insa blogurile astea doua au o vechime cam cat are blogosfera in .ro, deci nu se cuvine comparatie iar exemplu trebuie luat ca ceea ce reprezinta de fapt, un q.e.d) 

Problema este ca nu toti bloggerii scriu articole menite a fi subiecte de dezbatere, multi scriu articole prin care aduc informatii noi, experiente noi, analize, altii pur si simplu isi antreneaza talentul de poet sau nuvelist.

Ce se intampla cand bloggerul Y, desi scrie articole foarte bune, nu are comentarii pe baza acestora? -bineinteles, incepe sa faca rabat de la calitate, incepe sa scrie cancan (de parca nu ar fi suficient in blogosfera), incepe sa ”rumege” chestii rumegate de altii, se indeparteaza din ce in ce mai mult de la motivul initial pentru care-si deschisese blogul pentru ca intr-un final sa abandoneze ”sportul asta”.

Si asta de ce? -pentru ca bloggerul X (de mai sus) nu a avut altceva mai bun de spus decat ca nu esti citit daca nu ai comentarii, provocand voit pe multi altii sa porneasca in goana dupa comentarii!

Rezultatul nu este altul decat scaderea nivelului de calitate a continutului creat de blogosfera sau mai rau, incercarea disperata de a transforma blogurile si a le dezvolta pe acelasi tipar pe care functioneaza, cu bune si rele, publicatiile jurnalistice online. Ori in momentul in care bloggerul nu doreste altceva decat sa fie tratat ca un jurnalist, atunci se duce pe apa sambetei toata munca de ani de zile a tuturor celor ce au crezut in blogging si care au vazut in bloguri un fel de ”vocea multimii” si un barometru al starii de fapt, al realitatii!

In aceste conditii, de ce goana dupa comentarii?

Apropo de bloguri de literatura, pentru ca tot vorbisem mai sus. Ma amuza tentativele multora de a crea literatura. Nu am nimic cu nimeni, Doamne Feri’, 🙂 insa mi se pare complet aiurea sa insisti sa debitezi poezii si povestioare ce nu numai ca sunt paralele cu orice figuri de stil existente in literatura, dar mai sunt si aiuritoare prin lipsa de coerenta si logica in exprimare. Da, sunt de acord, exista multe talente neslefuite, insa nu trebuie sa confundam asta cu kitsch-ul literar. 😉

De ce acest articol, de ce aceste randuri scrise cu dedicatie?

Pentru ca blogosfera se indreapta cu pasi rapizi spre pierderea identitatii comune. Un numar din ce in ce mai mare de bloggeri incepatori au un singur gand, sa faca bani din blogging cat mai rapid, un numar la fel de mare de bloggeri pornesc la drum avand ca exemplu de urmat publicatii cancan-istice si bloguri ce traiesc de ani de zile din copy-paste-translate.

Stiu, generatiile ce vin din urma nu sunt la fel de bune ca cele din care facem parte noi, dar sa fim realisti, generatiile ce vin din urma calca exact pe drumul batatorit de noi! ..notati asta 😀 … Ori daca drumul pe care noi l-am ales pentru cei ce vin din urma, nu e cel bun, ce pretentii putem avea de la ei?

Concluzia articolului? …scrieti si publicati, ce vreti si ce va place, dar aduceti valoare, aduceti calitate. Articolele va sunt citite, de 20, 50…1000 sau mai multi cititori, chiar daca nimeni nu comenteaza. Comentariile pe bloguri nu mai sunt de mult esantion de referinta, de fapt nici nu au fost vreodata. Interactiunea si socializarea online s-a mutat de mult pe Facebook si alte retele de socializare, asa cum era normal. Bloggingul, desi i s-a trambitat deseori disparitia, a crescut constant ca volum si cantitate, insa din cand in cand se cuvine o filtrare a acestui volum, a acestei cantitati, iar acum, din nou, e necesar ca bloggerii sa-si reaminteasca ce inseamna continut de calitate.