Destul de trist să vezi ce se poate întâmpla atunci când un meci de fotbal devine unul de risc maxim pentru integritatea corporală şi sănătatea spectatorilor. Iar asta pentru că de organizare se ocupă o firmă privată, care deşi are o experienţă uriaşă în evenimente de amploare, ignoră chestii elementare.

Sigur, se pot spune multe despre ce s-a întâmplat sâmbătă în tribunele Arenei Naţionale. Însă un lucru este cert, firma de pază contractată de FRF a avut meciul ei cu suporterii români. Din motive necunoscute încă.

Altfel, nu-mi explic de ce Jandarmeria a avut doar rol secundar în asigurarea securităţii suporterilor prezenţi. Aproape o divizie întreagă de jandarmi şi poliţişti fiind prezentă. Şi, bineînţeles, nu îmi explic de ce atenţia BGS şi Jandarmeriei era atât de vigilentă asupra românilor, încât galeria ungurilor a fost aproape complet ignorată.

Cu câteva minute mai devreme de incidentul în care agenţii BGS nu au găsit altceva de cuviinţă decât să snopească în bătaie galeria venit de la Cluj-Napoca, s-a întâmplat un incident mai puţin mediatizat. Galeria ungurilor zburda nestingherită în afara sectorului rezervat lor, undeva în înaltul tribunelor, departe de „ochii” camerelor de luat vederi. Şi, evident, departe de ochii Jandarmilor şi BGS.

Bineînţeles, nu voi vorbi despre fenomenul Ultras, care în România înseamnă, cu mici excepţii, doar vandalizari, bătăi, furturi, încăierări la comandă s.a.m.d. Mă refer strict din punct de vedere al unui suporter care şi-a plătit biletul la meci şi care trebuie să beneficieze de un serviciu, pentru că a venit la un spectacol sportiv, la un meci de fotbal, totuşi.

*sursa video

**later edit: -între timp a apărut şi un clip furnizat de BGS prin care se justifică (cel puţin pentru mine) intervenţia dură a agenţilor săi;