Pentru cei interesati de partea mai avansata a ceea ce inseamna optimizare SEO, pozitionare in SERP, algoritmi si actualizari de functionalitate ale celui mai mare motor de cautare din online, informatiile de mai jos va vor pune putin pe jar, si chiar nu glumesc deloc!

Asa cum era anuntat inca din toamna anului trecut, Google are programat incepand de maine o noua actualizare a PageRank-ului individual pentru fiecare dintre site-urile indexate!

Undeva in cursul zilei de ieri, Matt Cutts, seful departamentului Web-Spam de la Google, recunostea prin intermediul unor mesaje pe Twitter ca urmeaza un nou Pagerank Update, de data asta insa, unul global, care va afecta (cuprinde) toate site-urile, indiferent de limba in care sunt site-urile!

Tot pe Twitter, omul ”de contact” al Google, adica inginerul mai sus amintit, spunea ca update-ul ce va incepe maine va fi unul ce va rula pe o perioada de mai mult de o saptamana, si ca desi se spera ca noile date sa fie disponibile complet pe 4 iulie, este posibil ca toata operatiunea sa se intinda pe mai multe saptamani!

Pe WebmasterWorld.com se vorbeste deja despre aplicarea si a unei actualizari mai mici de tip Panda, actualizare ce ar fi inceput deja de cateva zile si care ar fi decimat multe din site-urile care au abuzat de cuvintele cheie! Divagand putin, multi se plang ca traficul dinspre Google a scazut in ultimile zile pentru respectivele site-uri cu pana 58% (dar asta e totusi o alta discutie)!

Ceea ce a pus pe jar pe toata lumea (evident, pe cei atenti la asa ceva) a fost indicele de volatilitate al MozSEO, supranumit si ”controlorul de vreme pentru Google”, care in data de 25 iunie a atins o ”temperatura” record, asta traducandu-se prin schimbari masive la nivelul algoritmilor si functionalitatii pe care le face Google motorului de cautare! Cu alte cuvinte, multe dintre site-urile obisnuite sa apara in prima pagina SERP (web) au fost declasate, in urma unor teste ale specialistilor de la Moz, s-a constatat ca pe aceeasi expresie de cuvinte cheie, rezultatele au fost complet diferite, de la o zi la alta, desi interogarea a fost una identica!

Anumiti specialisti (cu care sunt de acord, pentru ca asa anuntam si eu intr-un articol trecut) spun ca abia acum isi face efectul pe deplin actualizarea de algoritmi Penguin 2.0!

Momentan, totul se rezuma la speculatii, insa statistic vorbind, ultima data cand indicele de volatilitate al Moz a fost atat de mare, era chiar inainte de una dintre cele mai importante actualizari ale algoritmilor Google, implementarea Panda 1.0, anul trecut, impactul fiind cunoscut, multe site-uri fiind pur si simplu banate in cautari, multe dintre ele nerevenindu-si nici acum!

S-ar putea ca saptamana ce urmeaza sa se inregistreze niste salturi spectaculoase, asta pentru ca se intampla in acelasi timp:

  • -actualizarea Penguin 2.0 a ajuns la final si parametrii optimi de impact
  • -actualizarea de PageRank
  • -se pare ca tot in aceasta perioada este in derulare si o actualizare a algoritmului Panda

*info:

– Moz

SE Roundtable 1 si 2

-WebmasterWorld.com