Una dintre cele mai senzationale stiri citite azi, publicata pe Daily Mail si preluata de pe Pr Web, dezbate afirmatiile unui cercetator/expert biblic, Joseph Atwill, afirmatii care nici mai mult dar nici mai putin constau in:

Iisus Hristos nu a fost decat o inventie a Imperiului Roman.

Joseph Atwill, mai mult un teoretician decat expert, a primit imediat contra-argumente cu duiumul din partea academicienilor din intreaga lume, istorici si cercetatori spunandu-i la unison:-”omule, ce zici tu e o teorie, ori istoria nu e scrisa din teorii ci din date fixe!”

Interesant este ca stirea a fost transformat in si mai senzationala de jurnalistii romani, care probabil ajunsi la orgasm ideologic au constatat ca:

evrika, stiam noi ca am fost mintiti, e totul o conspiratie iar noi am fost aia desteptii care nu am picat in plasa conspiratiei si am crezut contrariul šŸ˜€

Da, sunt ironic, dar nu as putea fi altfel cand vad cat de naivi sunt unii oameni de presa si/sau bloggeri din Romania (ca de altfel in intreaga lume). Se ignora deliberat date istorice si mai ales fapte consemnate in cartile de istorie, se ignora deliberat faptul ca aproape 2000 de ani au existat mereu oameni care au cercetetat si in cele din urma s-au convins de realitate. E mai usor pentru multi dintre semenii nostri sa traiasca intr-o continua teorie a conspiratiei decat sa accepte niste lucruri dovedite de catre inaintasii lor, oameni ce si-au dedicat vietile pentru cercetare la ”locul faptei” si nu pentru teorii.

Probabil ca da, pentru multi e mai usor sa creada in illuminati & shit, decat sa citeasca niste carti de istorie sau niste documente istorice. (vezi Ochiul lui HorusĀ dar mai ales Ochiul Providentei care secole de-a randul a fost simbolul zidarilor, claditori de biserici si manastiri)

Si iarasi, probabil ca da, pentru multi e mai usor sa creada in teorii decat sa accepte datele istoriei, la fel cum probabil este ca multi considera ca doar in vremurile contemporane noua exista oameni inteligenti, destepti, educati si dedicati, ignorand faptul ca tot timpul, in orice epoca au existat astfel de oameni, la fel cum au existat oameni care atunci cand au aflat adevarul despre ceva imediat l-au facut public riscandu-si viata, unii chiar pierzand-o dupa ce au fost schingiuiti.

Da, sunt de acord si pot argumenta, multe din datele istorice au fost impopotonate literar, multe din evenimentele din trecutul omenirii au fost relatate in mod absolut literar, la fel cum sunt de acord ca mereu au existat si extremisti (vezi Inchizitia), insa mi se pare extrem de greu de crezut, aproape imposbil, ca timp de 2000 de ani miliarde de oameni sa fi fost mintiti si nici unul sa nu-si fi dat seama de asta.

___

In final, pentru ca toata teoria care a starnit azi mii de randuri scrise in online-ul din intreaga lume nu are decat un scop, unul comercial, de a promova cartea domnului Atwill, Jesus Never Existed, nu-mi ramane decat sa zic:

-oameni buni, altceva nu aveti de facut? -maine, poimaine apare unul care zice ca Soarele se invarte in jurul de Terrei sau ca noi de fapt traim int-run univers imbuteliat intr-o sticla, ce faceti il credeti si pe ala? -chiar atat de greu e sa va dati seama ca sunteti pioni de marketing?

______

Citandu-l pe domnul Atwill:

Iisus Hristos nu a existat ci a fost o inventie a Imperiului Roman

si

Crestinismul nu a pornit ca religie ci ca o unealta sofisticata de propaganda pacifista menita sa aduca linistea in randul oamenilor

-ce se poate constata?

Ca de fapt omul spune o teorie care ignora istoria si datele exacte ale evolutiei societatii de-a lungul a mii de ani. Probabil Atwill a crescut crezand ca religia este altceva decat o unealta, confundand-o cu credinta in Dumnezeu, la fel cum probabil confunda preotii cu ”trimisii lui Dumnezeu pe Pamant”, cand de fapt preotii sunt doar purtatorii si propovaduitorii unor mesaje sfinte, asta pentru ca si-au dedicat ani din viata invatand sa interpreteze corect acele mesaje.